Skip to content

Vlada FBiH odobrila finansiranje za pripreme i nastupe Lane Pudar ove godine

I dok velike prvakinje od pete godine treniraju u optimalnim uslovima uz vrhunske trenere, nutricioniste, psihologe… Lana je uz pomoć roditelja i uskog kruga ljudi uspjela doći do evropskog zlata.

U ‘pomoć’ su odlučili uskočiti i iz Vlade FBiH, te su odobrili iznos koji je zatražen iz Laninog kluba.

Lana Pudar će od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dobiti 69.700 KM za pripreme i nastupe ove godine, odlučeno je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Nermin Nikšić, javlja Klix.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da za narednu sjednicu Vlade pripremi Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije za 2023. godinu u iznosu od 69.700 KM, koliko je i tražio Lanin klub.

Vlada FBiH je na taj način pomogla Lani da finansira troškove puta i smještaja neophodnim za odlazak na pripreme i takmičenja.

To su pripreme u Antaliji u iznosu od 16.500 KM, potom nastup na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu u iznosu od 6.700 KM, pripremnom kampu u Nagasakiju u Japanu u iznosu od 14.000 KM, nastupu na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Fukuoki u Japanu u iznosu od 8.000 KM, pripremama u Sierra Nevadi u Španiji u iznosu od 13.500 KM, te nastupu na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Netanyi u Izraelu u iznosu od 11.000 KM.

Kako se ističe u molbi Kluba, na svim ovim takmičenjima Lana Pudar je jedan od favorita za osvajanje najsjajnijih odličja, te bez podrške institucija sa svih nivoa vlasti, Klub neće moći sve troškove učešća na pripremama i takmičenjima sam isfinansirati.

Vlada FBiH je još jednom uputila čestitku Lani Pudar i njenom klubu za izuzetne rezultate koja ova sportistkinja postiže na takmičenjima, a podsjećamo da je ona za sada jedini sportista iz naše države koji je već ispunio “A” olimpijsku normu i jedini do sada kvalifikovani sportista iz naše države za Ljetne olimpijske igre u Parizu iduće godine.

Podsjetimo, Lanu Pudar očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Japanu. Ona će nastupiti u nedjelju, 23. jula u disciplini 100 metara delfin, te u srijedu, 26. jula u disciplini 200 metara delfin.