Skip to content

Vlada Nigera objavila da prekida “sa trenutnim učinkom” svoj sporazum o vojnoj suradnji sa Sjedinjenim Državama

  • Niger je raskinuo vojni sporazum sa SAD-om, nazvao ga “duboko nepravednim”, javlja CNN.

Vojna vlada Nigera objavila je da je okončala sporazum sa SAD-om koji je omogućio vojnom osoblju i civilnom osoblju iz Ministarstva odbrane da djeluju u Nigeru – nekoliko dana nakon što su ovaj tjedan održali razgovore na visokoj razini s američkim diplomatskim i vojnim zvaničnicima.

“Vlada Nigera, uzimajući u obzir težnje i interese svog naroda, s punom odgovornošću odlučuje s trenutačnim učinkom otkazati sporazum koji se odnosi na status vojnog osoblja Sjedinjenih Država i civilnih zaposlenika američkog Ministarstva odbrane u teritoriju Republike Niger”, rekao je vojni glasnogovornik nigerske vojske pukovnik bojnik Amadou Abdramane u izjavi za nacionalnu televiziju najavljujući promjenu.

Abdramane je dodao da je sporazum između dviju zemalja – potpisan 2012. godine, nametnut Nigeru i da je bio u suprotnosti s “ustavnim i demokratskim pravilima” suvereniteta zapadnoafričke nacije.

“Ovaj sporazum ne samo da je duboko nepravedan u svojoj suštini, nego također ne ispunjava težnje i interese nigerijskog naroda”, rekao je.

Također je naveo da je američka delegacija optužila Niger za sklapanje tajnog dogovora o isporuci urana Iranu. Pukovnik Abdramane opisao je optužbu kao “ciničnu” i “podsjeća na drugi rat u Iraku”.

I na kraju, sugerirao je da su SAD iznijele prigovore na saveznike koje je odabrao Niger.

“Vlada Nigera stoga snažno osuđuje snishodljiv stav u kombinaciji s prijetnjom odmazde od strane šefa američkog izaslanstva protiv vlade i naroda Nigera”, rekao je pukovnik Abdramane.

Situacija odražava promjenu stavova hunte, jer se čini da se Niger približava Rusiji, uz rasprave o vojnim i gospodarskim vezama.

Niger je nekoć bio ključni regionalni partner SAD-a, ali odnosi su se pogoršali otkako je vojna hunta preuzela vlast u julu 2023. u onome što je SAD službeno označio kao državni udar. Od tada su SAD povukle neke od svojih 1100 vojnika koji su bili stacionirani u Nigeru.

Visoki zvaničnici Pentagona vjeruju da je zadržavanje prisutnosti u Nigeru ključno za napore u borbi protiv terorizma u regiji. U oktobru je Pentagon rekao da još uvijek procjenjuje kako će promjena utjecati na otprilike 1000 američkih snaga stacioniranih u zemlji.

U pismu poslanom Kongresu u decembru 2023., predsjednik Joe Biden istaknuo je da je otprilike 648 američkih vojnih osoba i dalje raspoređeno u Nigeru.

Nedavno je General Abdourahamane Tiani rekao da Francuska mora u gotovini platiti dugove za 65 godina pljačkanja Nigera.

Nakon sve većeg negodovanja protiv bivše kolonijalne sile Francuske, francuske trupe napustile su Niger u decembru.

Tiani je otkrio da Francuska više od 107 godina besramno pljačka Niger te je naglasio da Francuska mora u gotovini platiti dugove nagomilane tokom 65 godina sustavnog iskorištavanja njihovih prirodnih resursa.