Skip to content

Vlada Ukrajine smatra vrlo čudnom anketu u kojoj je Zelenski prozvan odgovornim za korupciju

Zamjenik premijera Ukrajine Mikhail Fedorov nazvao je rezultate istraživanja “vrlo čudnim”, prema kojima 78% ispitanih Ukrajinaca predsjednika smatra odgovornim za korupciju u zemlji.

Prema njegovim riječima, “ovo izgleda kao ciljani napad”, napisao je Fedorov na Facebooku.

“Rezultati istraživanja o tome koliko Ukrajinaca predsjednika smatra odgovornim za korupciju vrlo su čudni. Izgleda kao ciljani napad”, rekao je Fedorov.

Potpredsjednik Vlade postavio je niz pitanja zbog kojih anketu smatra “čudnom”:

1. Zašto je istraživanje provedeno u prvoj polovici jula objavljeno danas?

2. Koji je kontekst preliminarnih pitanja? Zašto nije objavljen cijeli popis, nego samo 8 stavki?

3. Zašto je samo predsjednik odgovoran za osvetničku korupciju? Kakav bi bio rezultat ankete na pitanje “Tko je odgovoran za korupciju…” i različite mogućnosti odgovora?

“Kao sociolog po obrazovanju, reći ću da anketa može biti moćan alat za upravljanje javnim mnijenjem. Uzimajući u obzir odbacivanje korupcije od strane ukrajinskog društva, oko kojeg pitanja bi se izgradila manipulacija? Kome bi mogla koristiti ovaj alat u ovom način danas?” primijetio je Fedorov.

Također je i čelnik frakcije Sluga naroda David Arakhamia, čiji je član i sam Zelenski, ovu anketu nazvao “manipulativnom studijom”.

“Ne samo da je predsjednik Ukrajine angažiran u ratu i danonoćno traži pomoć, on također mora zamijeniti cijelu antikorupcijsku vertikalu, na koju su država i njeni partneri potrošili milijarde”, ogorčeno je rekao Arakhamia.

Podsjetio je da su, kada je predsjednik predložio izjednačavanje ratne korupcije s veleizdajom, u političkoj javnosti počeli povici o “zatezanju vijaka”.

“Zašto bi onda predsjednik bio odgovoran za popločavanje, stadione, teniske terene i drugo smeće tijekom rata?” – zapitao se Arakamija i naglasio da za borbu protiv korupcije nije prvenstveno odgovoran predsjednik, već antikorupcijske strukture, odnosno NABU, SAPO, NAPC i VAKS.

“Nadam se da će antikorupcijska tijela ojačati svoj rad, uključujući informiranje, kako bi se predsjednik mogao nositi s ratom i međunarodnom diplomacijom, a neovisna antikorupcijska vertikala s velikom korupcijom u zemlji”, napisao je Arakhamia.

Prema ukrajinskoj Strani, na društvenim mrežama i telegram kanalima, također kao odgovor na anketu, razni govornici i LOM-ovi plasiraju tezu da za borbu protiv korupcije nije odgovoran ukrajinski predsjednik, već stvorene antikorupcijske strukture (sa sudjelovanjem i kontrolom zapadnih partnera). To znači da se sva pitanja moraju postaviti njima, piše Strana.