Skip to content

Vodeće kineske kompanije izbacile službeni naziv Izraela sa svojih internetskih karata

  • Kako se rat između Izraela i Hamasa zaoštrava, Kina je navodno uklonila Izrael sa svojih internetskih karata.

Wall Street Journal u ponedjeljak je prvi izvijestio da vodeće kineske kompanije poput Baidua i Alibabe više ne nazivaju Izrael imenom. Prema izvješću, digitalne karte na Baiduu pokazuju razgraničenja između Izraela i palestinskih teritorija, ali ne identificiraju zemlju imenom.

U izvješću se dodaje da se isto vidi na Alibabinoj karti, gdje su ”čak i male zemlje poput Luksemburga jasno označene”.

Nekoliko kineskih korisnika interneta primijetilo je neobičan propust, koji je sada postao popularna tema rasprava u zemlji.

Alibaba i Baidu nisu ponudili službeno objašnjenje ove promjene.

Kina je od početka rata u Gazi podržavala prekid vatre kako bi se izbjegle “daljnje eskalacije” i ljudska patnja.

Iran će zabraniti uvoz proizvoda iz izraelskih i drugih kompanija koje podržavaju cionistički režim

Zamjenik iranskog ministarstva vanjskih poslova za gospodarsku diplomaciju rekao je da će popis proizvoda povezanih s cionističkim kompanijama uskoro biti objavljen i da će njegovi detalji biti poslani Ministarstvu industrije, rudarstva i trgovine kako bi se bojkotirao njihov uvoz u zemlju.

Mehdi Safari je rekao da je Ministarstvo vanjskih poslova, u suradnji s Ministarstvom industrije, rudarstva i trgovine, dalo popis takvih proizvoda, te će njihov uvoz u zemlju biti strogo zabranjen.

Nakon što popis izraelskih proizvoda bude proslijeđen Ministarstvu industrije, registracija narudžbi najavljenih proizvoda bit će zabranjena, naglasio je Mehdi Safari .

Prema zakonu, zabranjena je trgovina i poslovanje s cionističkim režimom, pa čak i uvoz proizvoda u zemlju od kompanija koje podržavaju cionistički režim, javlja Tasnim.