Skip to content

Vojna pomoć Ukrajini: Vijeće EU će povećati financijsku granicu za 2 milijarde eura

Vijeće EU- a složilo se u ponedjeljak, 12. decembra, povećati financijsku gornju granicu Europskog fonda za mir za 2 milijarde eura 2023. godine, s mogućnošću daljnjih povećanja u kasnijoj fazi. To je izvijestio na web stranici Vijeća. Riječ je o fondu iz kojeg EU nadoknađuje troškove državama članicama za isporuku oružja Ukrajini.

Tim se novcem, između ostalog, plaća oružje koje Ukrajini isporučuju europske zemlje.

Povećanje ukupne financijske gornje granice fonda do 2027. bit će do 5,5 milijardi eura (u cijenama iz 2018.). Sporazum će biti službeno potpisan početkom 2023. godine.

‘Ova odluka šalje jasan politički signal o nepokolebljivoj predanosti EU vojnoj potpori Ukrajini i drugim partnerima’, naglašava se na web stranici zaklade.

Današnja odluka osigurat će nam sredstva za nastavak pružanja konkretne vojne potpore oružanim snagama naših partnera. U manje od dvije godine, Europski fond za mir dokazao je svoju vrijednost”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i politiku sigurnosti Josep Borrell.

Europski fond za mir osnovan je 2021. za financiranje svih mjera zajedničke vanjske i sigurnosne politike u vezi s vojnim i obrambenim pitanjima. Konkretno, Europski fond za mir omogućuje EU-u financiranje akcija usmjerenih na jačanje potencijala zemalja koje nisu članice EU-a, kao i regionalnih i međunarodnih organizacija u vojnim i obrambenim pitanjima.

Preko fonda, EU podupire Oružane snage Ukrajine kroz šest uzastopnih paketa potpore, kao i mnoge druge zemlje, kao što su: Bosna i Hercegovina, Mozambik, Gruzija, Republika Moldavija, Republika Mali, Somalija, Niger, Libanonu i Mauritanija.