Skip to content

Vojska Ukrajine: ‘RUSKI PROJEKTILI SE MOŽDA MORAJU UNIŠTITI DUBOKO UNUTAR RUSIJE’

Ukrajinske zračne snage rekle su da će novo-pristiglo zapadno oružje za protuzračnu obranu pomoći zemlji da se nosi s valom balističkih projektila iranske proizvodnje koje Rusija navodno dobiva od Teherana, ali su dodali da će se projektili vjerojatno morati uništiti na mjestu lansiranja – duboko unutar Rusije, prenosi CNN.

Yuriy Ihnat, glasnogovornik zračnih snaga, rekao je na brifingu u Kijevu da bi Ukrajina mogla ciljati iranske projektile na njihovim lansirnim mjestima, a koja bi vjerojatno bila duboko unutar Rusije.

“Moraju se nekako uništiti, vjerojatno s mjesta na kojem su lansirani. Zato što nemamo učinkovitih sredstava za borbu protiv balističkih [projektila], osim njihovog fizičkog uništenja u fazi lansiranja.”

Ihnat je rekao da iranske rakete imaju “domet od 300 do 700 kilometara, što u načelu neće stvoriti ništa novo za Ukrajinu, jer su Iskanderi [ruske proizvodnje] korišteni od prvog dana rata.”

“Mislim da i vrh vojske i naši partneri rade na ovom pitanju, tražeći učinkovite načine suprotstavljanja ovim novim prijetnjama”, rekao je Ihnat.

Rekao je da Rusi nisu mogli napredovati na bojnom polju i da su pribjegli napadu na infrastrukturu koja opskrbljuje energijom i vodom.

“Jasno je da će se rakete koje će dobiti od Irana, ako se to učini, koristiti na objektima energetske infrastrukture, a [Rusi] će nastaviti napadati i krstarećim projektilima.”

CNN je 1. studenoga izvijestio da se Iran priprema poslati Rusiji oko 1.000 dodatnog oružja, uključujući balističke projektile kratkog dometa i više jurišnih bespilotnih letjelica, citirajući dužnosnike zapadne zemlje koji prate iranski program naoružanja.

Yuriy Ihnat, glasnogovornik zračnih snaga Ukrajine. Foto: Ukrinform