Skip to content

Von der Leyen predstavlja osmi paket sankcija EU protiv Moskve

Europska komisija predlaže ograničenje cijena ruske nafte kao dio svog najnovijeg paketa sankcija protiv Moskve.

Paket također ima za cilj kazniti rusku industriju čelika i lišiti vojsku Kremlja ključnih tehnologija, prema nacrtu prijedloga sankcija u koji je POLITICO imao uvid.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell objavili su prijedlog u srijedu.

“Ne prihvaćamo lažne referendume niti bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini i odlučni smo natjerati Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju”, rekla je Von der Leyen u Bruxellesu.

“Naše sankcije teško su pogodile Putinov sustav”, dodala je. “One su mu otežale održavanje rata. A mi ovdje povećavamo naše napore.”

Von der Leyen je rekla da će objaviti zakonsku osnovu za ovu gornju cijenu nafte, kako bi se smanjili ruski prihodi i stabiliziralo globalno tržište nafte.

Prema nacrtu prijedloga sankcija, EU želi zabraniti uvoz nekoliko proizvoda od čelika iz Rusije kao način da dodatno ograniči izvore prihoda zemlje. Predložene zabrane izvoza usmjerene su na poluvodiče, zrakoplove i specifične kemijske tvari ključne za oružane snage zemlje.

“Cilj je”, rekla je von der Leyen, “lišiti vojni kompleks Kremlja ključnih tehnologija.”

Ali proizvodi koji su u redu za sankcije nisu svi alati rata.

Određeni broj uobičajenih kućanskih predmeta također se našao na popisu zabrane uvoza. “Ljepota ili šminka” je tamo, kao i “brijanje” i “osobni dezodoransi”. Sapun, toaletni papir, konac za zube i kozmetičke torbice također su došle do izražaja.

Dokument također uključuje zabrane Europljanima da Rusima pružaju arhitektonske i inženjerske usluge te zabranjuje davanje pravnih ili informatičkih savjeta Rusima.

 

Još jedan prijedlog koji će privući pozornost je zabrana državljanima EU-a da sjede u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća. Nekolicina pojedinaca također je u redu za sankcije, u rasponu od vojnih dužnosnika preko glazbenika do trgovaca οružjem.

Premijer Poljske: “Izjava Von der Leyen je skandalozna. Je li to Europa kakvu želimo?”