Skip to content

Von der Leyen: “Putina čeka sudnica u Haagu”

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u četvrtak kazala da je ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zlοčinac, navodeći da ga “čeka sudnica u Haagu”.

Ona je na konferenciji Evropske pučke stranke citirala “hrabru ženu” koja je rekla da dok se ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni “žrtvovao da spasi svoju zemlju”, Putin je “žrtvovao svoju zemlju da spasi sebe”.

“Putin se traži zbog ratnih zločina i on će se suočiti s pravdom. Čeka ga sudnica u Haagu, prijatelji moji”, obratila se Ursula prisutnima tvrdeći da u njezine riječi nema sumnje i da će Evropa stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

U pokušaju da dobije potporu najvećeg evropskog parlamentarnog kluba za svoj reizbor, Von der Leyen inzistirala je da Evropska unija mora ostati ujedinjena suočena s prijetnjama “ekstremista i populista s krajnje desnice ili krajnje ljevice”.

Ponovila je da će Evropska unija “stati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno” i ponovila da će imenovati povjerenika za obranu ako bude ponovno izabrana, inzistirajući na tome da EU “mora trošiti više i bolje” na obranu.

Evropska unija mora pokrenuti proizvodnju sljedeće generacije oružja za pobjedu na bojnom polju, rekla je Ursula.

“Evropa mora trošiti više, Evropa mora trošiti bolje i Evropa mora trošiti evropski, a to će nam pomoći da ispunimo hitnu potrebu za obnovom i modernizacijom pripadnika oružanih snaga i da nastavimo podržavati Ukrajinu, a čineći to, Evropa bi trebala težiti razvoju proizvodnje sljedeće generacije borbenih operativnih sposobnosti”, kazala je.