Skip to content

Von der Leyen se zalaže za sankcije ‘ekstremističkim’ izraelskim doseljenicima na Zapadnoj obali

Šefica EU Ursula von der Leyen podupire sankcije “ekstremističkim” izraelskim doseljenicima odgovornim za napade na Palestince na Zapadnoj obali.

“Zalažem se za sankcioniranje umiješanih u napade na Zapadnoj obali. Moraju odgovarati. Ovo nasilje nema nikakve veze s borbom protiv Hamasa i mora prestati”, kazala je predsjednica Evropske komisije zakonodavcima EU-a, javlja AFP.

I glavni diplomat EU Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da će predložiti uvođenje sankcija “ekstremističkim” izraelskim doseljenicima na Zapadnoj obali.

“Radit ćemo na uvođenju sankcija protiv ekstremističkih doseljenika na Zapadnoj obali. Dat ću prijedlog državama članicama u tom smislu”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU.

Borrell je također ‘uznemiren’ izgradnjom 1.700 ilegalnih stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu kako bi se proširila naselja.

Borrell je također rekao da se protivi i prisilnom raseljavanju civilnog stanovništva Pojasa Gaze i izraelskoj okupaciji enklave dok širi svoju kopnenu ofenzivu na jugu Gaze, tjerajući hiljade Palestinaca na bijeg.

Podsjetimo, nakon SAD-a, Belgija je najavila zabranu putovanja nasilnim izraelskim doseljenicima.

Belgijski premijer Alexander De Croo najavio je da će nasilnim izraelskim doseljenicima koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali biti zabranjen ulazak u Belgiju, , dan nakon što su SAD objavile sličnu objavu.

“Radit ćemo sa SAD-om na sankcijama usmjerenim na pojedince uključene u radnje koje podrivaju mir, sigurnost i stabilnost na Zapadnoj obali”, rekao belgijski premijer.