Skip to content

Voz koji je prevozio američko streljivo iskočio iz tračnica u Grčkoj

U izvješćima grčkih medija navodi se da je u petak ujutro teretni voz koji je prevozio ratne zalihe koje su bile poslane u balkanske i baltičke zemlje u ime NATO-a iskočio iz tračnica na stanici Galikos u blizini luke Alexandroupolis.

Riječ je o teretu tenkova, oklopnih vozila i kontejnera koje je američki transportni brod Endurance nedavno iskrcao u luci Evros u ime američke vojske. Na mjesto događaja bile su upućene dizalice i drugi strojevi kako bi se voz vratio na tračnice.

Vrijedi, međutim, napomenuti da su luku Alexandroupolis, prema izjavama američkih dužnosnika, koristile američke članice NATO-a za transport oružja u Ukrajinu.

Ovaj incident izazvao je zabrinutost među stanovnicima tog područja, koji stalno vide premještanje ratnog materijala, dok nitko nije svjestan sadržaja zatvorenih kontejnera.

Također je objavljeno da su članovi Komunističke partije Grčke demonstrirali u regiji u kojoj se dogodila nesreća. Članovi KKE i KNE zatekli su se na mjestu događaja u simboličnoj akciji, kako javlja 902.gr , “držeći transparente i uzvikujući slogane poput “Alexandroupolis je luka naroda, a ne uporište imperijalista

Intenzivno kretanje SAD-NATO-a zabilježeno je prošli mjesec u sjevernoj Grčkoj, dok brodovi natovareni američkom vojnom opremom slijede jedan za drugim u lukama Aleksandrupolis i Solun.

Ovi potezi dolaze u kontekstu raspoređivanja dodatnih američkih snaga u Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku preko luka Alexandroupolis i Solun, piše grčki medij 902-gr.