Skip to content

‘Vrijeme za razgovor je prošlo’: Turski humanitarac najavio plan za razbijanje pomorske opsade Gaze

  • Voditelj Turske humanitarne zaklade (IHH), Bulent Yildirim, tokom velikog javnog skupa u Istanbulu najavio je da će organizacija uputiti pomorsku flotu prema Gazi kako bi razbila izraelsku opsadu.

Bulent Yıldırım je rekao da oni namjeravaju ići u Mesjid al-Aqsa kao nevladina organizacija.

Yıldırım je izjavio da bi od prikupljenih donacija kupili brodove koji će se koristiti u aktivnostima humanitarne pomoći za Gazu i rekao pristašama Zaklade: “Vjerujemo da nas nećete ostaviti same”.

“Vrijeme za razgovor je prošlo, vrijeme za dobre namjere je prošlo, vrijeme za okretanje lopte na terenu je prošlo”

Objavljujući da su započeli novu kampanju, Yıldırım je rekao: “Podržat ćete IHH za kupnju brodova. Brodovi će krenuti iz Evrope. Aktivisti iz desetaka zemalja krenut će. Aktivisti iz Turske i drugih zemalja krenut će… Spustit ćemo se do mora, stići ćemo do Gaze i razbiti opsadu”, rekao je.

Napominjući da im je cilj odgovoriti na pozive djece u Gazi koja govore “Daj mi komad kruha”, Yıldırım je kazao kako vjeruje da će država, vlada, politika i narod djelovati zajedno.

“Izrael se neće usuditi na napad poput Mavi Marmara”, rekao je Yildirim dok je hiljade ljudi koji su ispunili dvoranu mahalo turskim i palestinskim zastavama skandirajući slogane protiv Izraela.

Samo spominjanje broda Mavi Marmar izaziva bojazan da i ova nova pomorska humanitarna flota, ako bude krenula, ne doživi njegovu sudbinu.

Naime, Mavi Marmar je jedan od šest civilnih brodova koji je sudjelovao u “Flotili slobode u Gazi ” 31. maja 2010. koji su imali istu namjeru i prevozili su humanitarnu pomoć i građevinski materijal Palestincima, s namjerom da probiju izraelsko-egipatsku blokadu Pojasa Gaze.

Tada su se na brodove ukrcale izraelske trupe i tada je ubijeno devet aktivista. Tačan slijed događaja je sporan, dijelom zbog toga što je IDF zaplijenio sve fotografske dokaze više od 700 putnika.

Izraelska mornarica je putem radija upozorila flotilu da se prestane približavati pomorskoj blokadi i da promijeni kurs prema luci Ashdod. Ovaj zahtjev je odbijen i 31. maja 2010. izraelski mornarički komandosi Shayetet 13 ukrcali su se na brodove u međunarodnim vodama s gliserima i helikopterima.

Na turskom brodu MV Mavi Marmara, izraelska mornarica suočila se s otporom oko 40 od ​​590 putnika. Tokom borbe ubijeno je devet aktivista, uključujući osam turskih državljana i jednog turskog Amerikanca, a mnogi su ranjeni. Dana 23. maja 2014. deseti član flotile preminuo je u bolnici nakon što je četiri godine bio u komi.

Rute flotile za Gazu (zeleno) i izraelske mornarice (narandžasto) Datum 31. maj 2010. Foto: Wikimedia / Flotillagazamapa.svg, CC BY-SA 3.0

Prema izvješću UN-a, sve smrti aktivista uzrokovane su hicima iz vatrenog oružja, a “okolnosti ubojstva najmanje šest putnika bile su u skladu s izvanpravnim, proizvoljnim i prijekim pogubljenjem”.

Pet ostalih brodova u flotili pružilo je pasivni otpor, koji je suzbijen bez većih incidenata. Brodovi su dotegljeni u Izrael. Neki putnici su odmah deportirani, dok je oko 600 privedeno nakon što su odbili potpisati naloge za deportaciju; nekoliko njih je bilo predviđeno za kazneni progon. Nakon međunarodnih kritika, svi privedeni aktivisti također su deportirani.

Upad je izazvao široku međunarodnu osudu i rezultirao pogoršanjem izraelsko-turskih odnosa.

Izrael je nakon toga ublažio blokadu Pojasa Gaze. Svi preživjeli aktivisti su oslobođeni. Izrael je od juna 2010. konfiscirao i nastavio držati neke od brodova, kao i većinu imovine (uključujući sve medijske snimke) više od 700 putnika. Izrael je ponudio Turskoj 20 miliona dolara odštete za napad.

22. marta 2013., u polusatnoj telefonskoj razmjeni između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i turskog (tadašnjeg premijera) Recepa Tayyipa Erdoğana, Netanyahu se prvi ispričao u ime svoje nacije; Erdoğan je prihvatio ispriku i obojica su pristala ući u daljnje razgovore.