Skip to content

VUČIĆ: “KAKVE VEZE Tesla ima sa Hrvatskom? Mogli su Brucea Leeja staviti na svoju kovanicu!” (VIDEO)

Burne reakcije Srbije na planove Hrvatske da na kovanice eura stavi slavnoga znanstvenika Nikolu Teslu nastavile su se u subotu navečer kada je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da su Hrvati, ako su već to htjeli, mogli staviti Teslu na najvažnije novčanice, a ne na “sitniš”.

Kada uđe u eurozonu, Hrvatska planira da se na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centina nalazi lik Tesle, američkog izumitelja srpskoga porijekla rođenog u Hrvatskoj koji je gotovo cijeli život radio u SAD-u gdje je i ostvario sve izume.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu je predložio Srbiji da i ona predloži Teslu kada uđe u eurozonu i sugerirao da ta zemlja ima veze s Teslom koliko i s Bruceom Leejem.

Vučić kaže da je Tesla “genij koji pripada čovječanstvu” pa “nije nikakav problem da pripada i Hrvatima, ali ne zato što je Hrvat ili zato što je iz Hrvatske”.

“Mogli su Brucea Leeja staviti na svoju kovanicu. A Nikolu Teslu, ako su već htjeli, mogli su staviti na najvažnije novčanice, a ne na sitniš”, rekao je Vučić u intervjuu za provladinu komercijalnu TV Pink.

Vučić smatra da je Srbija vezana uz Teslu jer je to matična država njegova naroda i jer je sam za sebe govorio da je Amerikanac i Srbin.

Ustvrdio je i da ne postoje dokazi o Teslinoj izjavi da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom i da je to prije nekoliko desetljeća “izmišljeno zbog bratstva i jedinstva”.

Hrvatska narodna banka je u srijedu predložila da na hrvatskim kovanicama eura budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla, prenosi Jutarnji.hr

 

Gostovanje Vučića na Pinku možete pogledati ispod:

 

Sidebar