Skip to content

WAGNER ĆE NAPUSTITI BAHMUT 10. maja


Jevgenij Prigožin, komandant Wagnera, ruskih plaćeničkih snaga, objavio je u petak kako će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Prigožin je rekao kako će to područje napustiti 10. maja zbog teških gubitaka i neadekvatne opskrbe municijom.

‘Objavljujem u ime boraca Wagnera, u ime komande Wagnera, da smo 10. maja 2023. dužni prenijeti položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane te povući ostatke Wagnera u logističke kampove gdje ćemo lizati svoje rane’, rekao je Prigožin.

‘Povlačim Wagnerove jedinice iz Bahmuta jer su u nedostatku municije osuđene na besmislen nestanak.’

BAHMUT 05. MAJ

Izjavu Prigožina je komentirao šef Čečena Ramzan Kadirov i poručio da će čečenske snage zamijeniti Wagnera u Bahmutu.

Kadirov se na telegramu obratio ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu i podsjetio na nedostatak municije i opreme na frontu, te se ponudio da zamijeni Wagner u Bahmutu.

“Ako stariji brat Prigožin i “Wagner” odu, tada će Glavni stožer izgubiti iskusnu borbenu jedinicu, a na njegovo mjesto u Artemovsk (Bahmut ur) doći će njegov mlađi brat Kadirov i “Akhmat”. Ako scenarij i dalje bude ovakav, onda su naši borci spremni za napredovanje i zauzimanje grada. To je pitanje sati. Ali volio bih da preostala dva kilometra grada zauzmemo ne po cijenu života vojnika, već kao rezultat međusobnog razumijevanja, podrške, odlučnosti zapovjedništva i boraca da ispune zapovijed Vrhovnog zapovjednika – Šefa Rusije Vladimira Putina”, napisao je Kadirov.

Wagner je od prošlog ljeta predvodio zauzimanje Bahmuta. Agencije navode kako nije jasno može li se Prigožinova izjava uzeti zdravo za gotovo, budući da je u prošlosti često objavljivao impulsivne komentare.