Skip to content

Wagner obustavlja pobunu i vraća se u svoje baze

Jutros je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko u dogovoru s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao s čelnikom PMC-a Wagner Jevgenijem Prigožinom.

Pregovori su nastavljeni tokom dana.

Kao rezultat toga, došli su do dogovora o nedopustivosti pokretanja krvavog masakra na teritoriju Rusije. Jevgenij Prigožin prihvatio je prijedlog da se zaustavi kretanje naoružanih osoba kompanije Wagner u Rusiji i poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti.

Trenutno je na stolu apsolutno isplativa i prihvatljiva opcija rješenja situacije, uz sigurnosna jamstva za borce Wagner PMC-a. Kao što je ranije objavljeno, također tokom današnjeg dana, predsjednik Bjelorusije održao je dva sastanka s blokom moći zemlje o ovoj situaciji, navodi se u poruci bjeloruskih medija.

Sam Prigožin je potvrdio dogovor o zaustavljanju pobune. Izjavio je da je prerasporedio PMC Wagner i vodi ih u pozadinske kampove.

“Za dan smo prešli manje od 200 km do Moskve. Za to vrijeme nismo prolili ni jednu kap krvi naših boraca. Dakle, došao je trenutak kada bi se krv mogla proliti. Shvativši svu odgovornost za to što bi se ruska krv mogla proliti na jednoj od strana, okrećemo kolone i krećemo u suprotnom smjeru prema pozadinskim kampovima sukladno prema planu”, rekao je šef Wagnera u audio poruci na Telegram kanalu.

Podsjetimo, jutros je Prigožin rekao da kontrolira vojne objekte u Rostovu na Donu. Također je objavljeno da su počele borbe između Wagnerovaca i vladinih trupa u regiji Voronježa.

Putin je nakon toga rekao da će se za suzbijanje pobune primijeniti “oštre akcije” i da će uslijediti “neizbježna kazna”.

Kao odgovor, Prigožin je rano jutros odbio položiti oružje.

Nakon toga su ruski telegram kanali pisali da jedinice Kadirova ulaze u Rostov da obuzdaju situaciju.

PROČITAJTE JOŠ… ΟRUŽAΝA PΟBUΝA I IΖDΑJA! Wagner se οtima kontroli, οkupirali Rostov. ŠΤΑ SE DΕŠAVA U RF? (FOTO/VIDEO)