Skip to content

Wagner u ‘punoj kontroli’ tvornice AZOM u Bahmutu, javljaju ruski državni mediji

  • BORCI WAGNERA OBJAVILI SU VIDEO U KOJEM SE KREĆU ČITAVIM PODRUČJEM ‘AZOM’ TVORNICE U BAHMUTU

Ruska privatna vojna grupa Wagner preuzela je “punu kontrolu” nad metalurškim pogonom AZOM na sjeveru grada Bakhmuta, prema videu koji su objavili ruski državni mediji, a potvrdio CNN.

“Wagner ima potpunu kontrolu nad teritorijem AZOM-a, Artemovsk [Bahmut] tvornice za preradu obojenih metala”, rekao je dopisnik RIA Novosti u videu koji prikazuje Wagnerove lovce u cijeloj tvornici.

CNN javlja da ne može neovisno potvrditi RIA-inu tvrdnju da Wagner kontrolira čitavu tvornicu i obratio se ukrajinskom ministarstvu obrane za komentar, ali još nije dobio odgovor.

Tačan status bitke za grad nije jasan, ali ako se potvrde Wagnerove tvrdnje sugerirale bi da je Rusija postigla uspjehe unatoč pozitivnim signalima iz Ukrajine ovog tjedna, piše publikacija.

U četvrtak je jedan od najviših kijevskih generala rekao da su ruske snage iscrpljene u Bakhmutu i da bi uskoro mogla biti pokrenuta ukrajinska protuofenziva.

Oleksandr Syrskyi, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je na svom Telegram kanalu da “[Rusi] gube značajne snage [u Bakhmutu] i da im ponestaje energije”.

“Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku”, rekao je.

Protuofenziva se nekoliko tjedana činila malo vjerojatnom, dok su snage ruske plaćeničke skupine Wagner bombardirale Bahmut i približavale se preuzimanju kontrole nad gradom.