Skip to content

Washington podržava napade na Krim: “To su legitimne mete, Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo”

Sjedinjene Države smatraju da bi Krim, trebao biti minimalno demilitariziran i Washington podržava ukrajinske napade na vojne ciljeve na poluotoku, izjavila je podtajnica Victoria Nuland.

“Bez obzira na to što Ukrajinci odluče o Krimu u smislu toga gdje se odluče boriti itd., Ukrajina neće biti sigurna osim ako Krim nije barem, u najmanju ruku, demilitariziran“, rekla je Nuland za International Peace u Washingtonu.

Na pitanje o opasnostima eskalacije u ukrajinskom ratu, Reuters javlja da je Nuland rekla da Rusija ima mnoštvo vojnih objekata ključnih za sukob. “To su legitimne mete, Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo“, rekla je Nuland.

U Rusiji, Tass izvještava o nekim reakcijama na te komentare američke podtajnice Victorije Nuland o Krimu.

“Svaka takva izjava služi kao izgovor za eskalaciju ne samo u Ukrajini, već i oko nje. Sve veći broj država prisiljen je odrediti svoju poziciju u odnosu na ono što se zapravo događa u središtu Europe. No, što se više čuje provokativnih izjava, a Nulandova je čista provokacija, to smo dalje od rješenja sukoba, rekao je Dmitrij Novikov, prvog zamjenika predsjednika odbora Državne dume za međunarodne poslove.

CNN je ranije javio da je Nuland novu rusku ofenzivu u istočnoj Ukrajini nazvala “vrlo jadnom”.

“Vidite kako se vodi rat na istoku, u Bakhmutu. Rusija je objavila da pokreće novu ofenzivu. Pa, ako je to to, onda je to vrlo jadno, rekla bih”, rekla je Nuland.