Skip to content

Xi poručio šefovima kineske nacionalne sigurnosti da se pripreme za ‘najgori mogući’ scenarij

Kineski čelnik Xi Jinping pozvao je svoje najviše dužnosnike za nacionalnu sigurnost da razmisle o “najgorem mogućem” scenariju i pripreme se za “olujno more”, piše CNN.

Prema njegovim riječima, potrebno je pojačati napore u suprotstavljanju unutarnjim i vanjskim prijetnjama.

Šef Kine rekao je da se sada situacija u sferi nacionalne sigurnosti znatno zakomplicirala. Sukladno tome, menadžere treba pripremiti na ozbiljne testove, te na činjenicu da će se događaji “razvijati prema najgorem scenariju”.

Moramo se pridržavati krajnjeg razmišljanja o najgorem mogućem scenariju i pripremite se za podvrgavanje velikim testovima jakih vjetrova i valova, pa čak i opasnog, olujnog mora, dodao je XI.

Suočen s onim što je nazvao “složenom i ozbiljnom” situacijom, Xi je rekao da Kina mora ubrzati modernizaciju svog nacionalnog sigurnosnog sustava i sposobnosti, s fokusom na to da ih učini učinkovitijima u “stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi”.

Također je pozvao Kinu da nastavi s izgradnjom nacionalnog sigurnosnog nadzora rizika i sustava ranog upozoravanja, poboljša obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti i poboljša upravljanje podacima i sigurnosti umjetne inteligencije.