Skip to content

ZA NAS JE KRIM UKRAJINA, Donbas je Ukrajina i TAKO ĆE OSTATI, kaže Vučić

Srbija, tradicionalno jedan od najbližih saveznika Rusije u Europi, pokušava se distancirati od Moskve dok rat u Ukrajini zaoštrava veze između dvije zemlje i njihovih čelnika.

Aleksandar Vučić je u intervjuu za Bloomberg u Beogradu odbacio teritorijalne zahtjeve u Ukrajini od strane Vladimira Putina i predvidio da “najgore tek dolazi”. Vučić, koji je imao desetke sastanaka s Putinom posljednjih godina i uzeo sate ruskog kako bi mogao izravno razgovarati s njim, rekao je da nije razgovarao sa svojim kolegom ‘mnogo mjeseci’.

Vučić je istaknuo da Srbija ne može i neće podržati rusku invaziju na Ukrajinu, poručivši “Za nas je Krim Ukrajina, Donbas je Ukrajina i tako će i ostati“.

Mi smo od samog početka rekli da nismo u stanju i da ne možemo podržati invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, Donbas je Ukrajina – i tako će i ostati”, rekao je Vučić u utorak u svojoj rezidenciji u glavnom gradu Srbije.

Anketa provedena prošlog ljeta pokazala je da je Putin najomiljeniji svjetski vođa za Srbe.

Povijesno gledano, Srbija je nastojala balansirati svoje geopolitičke i gospodarske interese između Istoka i Zapada, ali ovi komentari naglašavaju postupni pomak prema Zapadu.

Nespremnost Srbije da se pridruži Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji u nametanju sankcija protiv Rusije stavila je zemlju pod pojačan pritisak da prekine veze s Putinom i njegovim energetskim opskrbama, iako je rat pogodio gospodarstvo i doveo do skoka inflacije.

Vučić, koji je prošle godine premoćno reizabran, kaže da je članstvo u EU njegov krajnji cilj, ali se opire pokušaju sankcija zbog toga što Rusija podupire njegovo odbijanje da prizna neovisnost Kosova i vlastitog iskustva Srbije s ekonomskom izolacijom. Rusija također Srbiji prodaje prirodni plin ispod tržišne cijene.

Vučić je pojasnio da bi bilo pogrešno pretpostaviti da njegova vlada u potpunosti podržava rukovodstvo u Moskvi.

Ne veselimo se uvijek nekim njihovim stavovima. Imamo tradicionalno dobre odnose, ali to ne znači da podržavamo svaku pojedinu odluku ili većinu odluka koje dolaze iz Kremlja”, rekao je Vučić.

 

Na tvrdnje da ruska plaćenička grupa Wagner traži Srbe za borbe u Ukrajini, Vučić je čvrstog stava: “Wagner to neće raditi u Srbiji”.

Naveo je i zakone koji sprečavaju da se srpski državljani pridruže ovoj jedinici, a ova intervencija je dobila pohvale i od američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, napominje Blumberg.

Vučić je pak, rekao da je zahvalan Rusiji što ga je podržala po pitanju Kosova i Metohije, dok Blumberg navodi da to objašnjava zašto Srbija ne može da podrži ekonomske mjere protiv Moskve.

Kosovo je ipak pitanje koje ih veže. Srbija Kosovo smatra kolijevkom svoje državnosti – slično kao što gospodin Putin gleda na Ukrajinu.

A priznanje njezinog suvereniteta ostaje najveća prepreka svakoj nadi da će Srbija ispuniti svoj cilj ulaska u EU.

Vučić je rekao da je zahvalan Rusiji što ga je podržala oko Kosova i da to objašnjava zašto Srbija ne može podržati ekonomske mjere protiv Moskve. “Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne vjerujemo da je to rješenje”, rekao je.

Srpskog predsjednika, koji je bio ministar informiranja bivšeg moćnika Slobodana Miloševića, kritizirale su kosovske vlasti zbog raspirivanja napetosti u prošlosti.

Rekao je da radi na deeskalaciji zastoja posljednjih tjedana nakon što su Srbi koji žive na sjeveru Kosova postavili barikade kako bi prkosili vlastima u Prištini. To se dogodilo usred naglog pogoršanja odnosa nakon što je vodstvo pretežno etničkih Albanaca natjeralo kosovske Srbe da usvoje njegove osobne iskaznice i automobilske tablice.

Pohvalio je snage pod vodstvom NATO-a poznate kao KFOR zbog profesionalnog načina na koji su se nosili sa situacijom.

Ipak, napetosti na sjeveru Kosova, pretežno naseljenom Srbima, deset su puta veće nego inače, rekao je, dodavši da je uložio velike napore da uvjeri Srbe da uklone barikade jer bi nas “inače dovelo do totalne katastrofe”.

Vučić je rekao da bi bilo realnije poduzeti male korake nego očekivati ​​neki veliki i brzi dogovor koji bi uključivao priznanje Kosova od strane Srbije, rekao je.

“Moramo promijeniti situaciju na terenu malim koracima kako bismo izgradili povjerenje između dvije frakcije, a zatim vidjeti kako možemo riješiti sve ostalo”, rekao je Vučić. ‘Ne sanjati nešto što svi znamo da se neće dogoditi.’

Srbi su se umorili nakon što su desetljećima čekali da budu uključeni i sada većina više nije voljna pridružiti se EU, prema anketama. To je suprotno tijeku u drugim zemljama zapadnog Balkana koje se žele pridružiti bloku, uključujući Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Vučić je uvjeren da će, kada i ako taj izbor bude stavljen pred građane na referendumu, oni glasati za ulazak i zacementirati svoje okretanje prema zapadu. Kako bi se to dogodilo, rekao je kako će im trebati jamstva da je članstvo realno.

Znam da je EU naš put“, rekao je. “Nema drugih puteva“, zaključio je Vučić, piše Bloomberg.