Skip to content

ZA SΜRΤ 16 civila na tržnici odgovorna zalutala raketa Ukrajinaca? Istraga New York Timesa

ŠΟKANΤAN OBRAT: Novi dokazi upućuju na to da je smrtonosnu eksploziju na prometnoj tržnici u gradu Kostjantinovka na istoku Ukrajine ovog mjeseca uzrokovao zalutali projektil koji je ispalila Ukrajina, saopštio je u utorak New York Times.

Ukrajina je tada rekla da je eksploziju 6. septembra, u kojoj je poginulo najmanje 16 ljudi, izazvao ruski projektil, ali…

“Dokazi koje je prikupio i analizirao The New York Times, uključujući fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svjedoka i objave na društvenim mrežama, snažno upućuju na to da je katastrofalni udar bio rezultat pogrešne ukrajinske rakete protuzračne odbrane koju je ispalio sustav za lansiranje Buk”, piše publikacija.

Publikacija je citirala stručnjake za protuzračnu odbranu koji kažu da projektili poput ovog koji je pogodio Kostjantinovku mogu skrenuti s kursa iz raznih razloga, uključujući elektronički kvar ili peraju za navođenje koja je oštećena ili odsječena tijekom lansiranja.

Rečeno je da snimke sigurnosnih kamera pokazuju da je projektil doletio iz smjera teritorija pod kontrolom Ukrajine, a ne iza ruskih linija.

New York Times je također naveo dokaze koji pokazuju da je nekoliko minuta prije udara ukrajinska vojska ispalila dvije rakete zemlja-zrak prema ruskoj bojišnici iz grada Družkivka, 16 km sjeverozapadno od Kostjantinovke.

U početku su ukrajinske vlasti pokušale spriječiti novinare New York Timesa da pristupe fragmentima rakete i području udara odmah nakon napada. Međutim, novinari su na kraju uspjeli stići na mjesto događaja, ispitati svjedoke i prikupiti ostatke korištenog oružja.

Na temelju snimaka sigurnosnih kamera, čini se da je raketa doletjela u Kostjantinovku iz smjera teritorija koji je bio pod kontrolom Ukrajine, a ne izvan ruskih linija.

Bojeva glava projektila eksplodira nekoliko metara iznad tla neposredno prije udara, raspršujući metalne fragmente. Krater koji se formira i oštećenje koje se širi od tačke eksplozije usklađeni su s projektilom koji dolazi sa sjeverozapada, kako je objasnio ekspert za eksplozive New York Timesa.

Dvije rakete lansirane prije udara

Ukrajinske snage su lansirale dvije rakete neposredno prije udara, prema dokazima prikupljenim od strane New York Timesa. Ovi dokazi sugeriraju da je nekoliko minuta prije napada ukrajinska vojska ispalila dvije rakete zemlja-zrak prema ruskoj liniji iz grada Družkivke, koji se nalazi 16 kilometara sjeverozapadno od Kostjantinovke.

Novinari New York Timesa su bili prisutni u Družkivke kada su čuli prvo ispaljivanje rakete u 14 sati, a nekoliko minuta kasnije uslijedilo je drugo ispaljivanje. Jedan član njihovog tima slučajno je snimio prvo ispaljivanje putem glasovne poruke.

Stanovnici Družkivke također su izvijestili o tim lansiranjima putem lokalnog Telegram kanala. Jedna od objava u 14:03 spomenula je “još jedan” projektil, aludirajući na drugo ispaljivanje. Ljudi koji su bili u blizini mjesta ispaljivanja opisali su zvuke projektila kao “izuzetno glasne,” što je bilo neuobičajeno u usporedbi s uobičajenim zvukovima rata na koje su bili navikli. Ovo je bilo u skladu s izjavama svjedoka ranijih ispaljivanja raketa iz sustava Buk.

Vrijeme ovih lansiranja poklapa se s vremenom kada je projektil pogodio tržnicu u Kostjantinovki, oko 14:04 po lokalnom vremenu.

Projektil nije pogodio cilj

Dva svjedoka su također izjavila da su vidjela rakete ispaljene iz Družkivke prema ruskoj liniji bojišnice, otprilike u isto vrijeme kada se dogodio pogodak. Jedan od njih je vidio rakete kako lete prema Kostjantinovki. Ukrajinski vojnik stacioniran u Družkivke, koji je želio ostati anoniman, također je potvrdio da je čuo dva ispaljivanja projektila otprilike u isto vrijeme.

Jedan od svjedoka je dodao da su rakete ispaljene s polja na rubu grada, koje su stanovnici prepoznali kao mjesto koje koristi ukrajinska vojska i s kojeg su prethodno vidjeli ispaljivanje projektila protuzračne odbrane.

Novinari koji su posjetili to mjesto primijetili su znakove nedavnog vojnog korištenja, uključujući rovove, odlagališta smeća i široke tragove gusjenica koji su odgovarali velikim vojnim vozilima.

Još jedan važan pokazatelj bili su tragovi izgaranja. Projektili protuzračne odbrane koji se lansiraju s tla obično pale okolnu travu pri ispaljivanju. Analiza satelitskih snimaka prije i poslije udara pokazuje nove izgorjele tragove oko rovova na dan napada, što sugerira da je to mjesto korišteno za lansiranje raketa.

Nakon napada, ukrajinske vlasti su tvrdile da su ruske snage koristile projektil ispaljen iz sistema protuzračne odbrane S-300, koji se koristi za presretanje aviona i napade na ciljeve na zemlji. Međutim, projektil S-300 ima drugačiju vrstu bojeve glave u usporedbi s onom koja je eksplodirala u Kostjantinovki.

Metalne fasade zgrada koje su bile najbliže eksploziji bile su probušene stotinama kvadratnih ili pravougaonih rupa, vjerojatno napravljenih od kockastih predmeta koje je projektil otpuhao prema van.

Tip rakete

Mjere rupa, i fragmenata pronađenih na mjestu događaja, podudaraju su u veličini i obliku s jednim oružjem: projektilom 9M38, koji ispaljuje mobilni protuzračni sistem Buk. Poznato je da Ukrajina koristi sistem Buk, kao i Rusija.

Neke rupe su manje od 10 milimetara u širinu, dok su druge nešto veće. 9M38 sadrži dvije različite veličine kubičnih fragmenata od čvrstog metala: osam milimetara i 13 milimetara u promjeru.

Novinar Timesa također je pregledao ostale fragmente projektila pronađene na više lokacija u Ukrajini koje su ispalili ruski sistemi protuzračne odbrane S-300, S-400 i Buk, kao i dva različita američka sistema protuzračne odbrane. Njihovi oblici i mjere pokazuju da je masakr na tržnici najvjerojatnije uzrokovao 9M38.

Dva nezavisna vojna stručnjaka za uništavanje bombi, koji su tražili da ostanu anonimni kako bi mogli iskreno govoriti, došli su do istog zaključka i rekli da fragmenti i oštećenja na mjestu udara najviše odgovaraju 9M38.

Nekoliko svjedoka je ili čulo ili vidjelo ukrajinske snage kako ispaljuju projektile zemlja-zrak iz Družkivke prema Kostjantinovku u vrijeme napada na tržnicu. I dokazi prikupljeni na tržnici pokazuju da je projektil došao iz tog smjera.

Nejasno je zašto je projektil, čiji je maksimalni domet nešto više od 40 kilometara, pao u Kostjantinovk, iako je moguće da se pokvario i srušio prije nego što je pogodio ciljanu metu.

U svakom slučaju, na tako malom dometu, manje od 16 kilometara, projektil je najvjerojatnije pao s neistrošenim gorivom u svom raketnom motoru, koji bi detonirao ili izgorio nakon udara, što je moguće objašnjenje za rasprostranjene tragove paljevine na tržnici.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

New York Times je citirao glasnogovornika ukrajinskih oružanih snaga koji je rekao da sigurnosna služba te zemlje istražuje incident, te prema nacionalnom zakonu ne može dalje komentirati.

Glasnogovornik ukrajinskog vojnog zapovjedništva uputio je Reuters na taj komentar citiran u članku New York Timesa.

Podsjetimo, prvi koji je tvrdio da je projektil u Kostjantinovku stigao sa sjeverozapada, odnosno s teritorija pod kontrolom Ukrajine je vojni dopisnik njemačkog Bilda, Julian Röpcke.

Istodobno, sam Röpcke je 7. septembra napomenuo da se krstareće rakete koje koriste obje strane mogu programirati za napad duž neizravne putanje iz određenog smjera.

Njemačkog novinara su proukrajinski aktivisti, kako ih je nazvao, optužili da je analizirao video proruskih izvora, no novinar je tada rekao da je za analizu uzeo originalni video koji je podijelio ukrajinski predsjednik.