Skip to content

Za svaki budući izraelski napad na stambene zgrade, Hamas prijeti da će zarοbljene taοce pοgubiti užiνο

Kao odgovor na svaki “lagani udar” i bombardiranje kuća od strane Izraela, skupina će pogubiti jednog civilnog zatvorenika, izjavio je službeni predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida , javlja Strana.ua.

“Naš neprijatelj ne razumije vrijednost etike, pa ćemo s njim razgovarati na njegovom jeziku. U proteklih nekoliko sati patili smo zbog štete koju su našoj braći i sestrama nanijeli fašistički cionisti. Oni su gađali stambene zgrade. Zato smo odlučili tome stati na kraj “Od ovog sata objavljujemo da će svaki izraelski napad, nažalost, biti dočekan javnim pogubljenjem izraelskih civilnih talaca koji su s nama. Morat ćemo to prenositi uživo. Žalimo zbog toga, ali odgovornost za ovo prebacujemo na cioniste. Lopta je u vašem dvorištu. Ovo je posljednje upozorenje”, rekao je Obeida.

Osim toga, dužnosnik Hamasa rekao je da među građanima koje je pokret zarobio u Izraelu ima ‘desetke s dvojnim državljanstvom, uključujući Ruse i Kineze’.

U međuvremenu je izraelski predstavnik rekao da je “na stolu prijedlog razmjene zarobljenika koji je iznio Katar”.

“To je na neki način munjevit dogovor – žene zatvorenice u Izraelu u zamjenu za otete žene u Pojasu Gaze”, rekao je.

U međuvremenu, The Times of Israel navodi da je izraelska vojska odlučila napasti Pojas Gaze čak i u slučajevima kada bi to potencijalno predstavljalo prijetnju taocima koji se tamo drže.

Publikacija se poziva na visokorangirane izvore u Izraelu.

Napominje se da u slučajevima kada se dobije provjerena informacija da se u određenoj zgradi u Gazi definitivno nalaze taoci, tada u takvim slučajevima izraelski vojni udari neće biti izvedeni.

Također se javlja da je Izrael pojačao granatiranje područja u Pojasu Gaze .