Skip to content

Za svaki potrošeni cent suprug traži od mene račun – dosta je više, to je moj novac i trošiću ga gde hoću

Još dok sam bila devojka, razmišljala sam i nisam htela da se udam dok ne nadjem siguran posao za sebe. Nisam htela dozvoliti sebi da zavisim od muža i da za svaku sitnicu tražim novac od njega, i za najmanje svoje lične potrebe – na ovaj nacin Jasmina zapocinje pricu i dodaje:

Znala sam da će mi na kraju zbog svakog centa govoriti. Zbog toga sam se potrudila i zaposlila veoma mlada. Plata mi nije velika, ali je dovoljna da zajedno sa mojim suprugom održavamo našu decu i svoj dom, i uspevamo nekako.

Deca su nam, kao i svima, uvek na prvom mestu, gledamo da za njih bar uvek ima. Iako sam roditelj, ipak sam i čovek pa imam i svoje potrebe. Kao i svaka žena, i ja sam takva, uvek mi treba ono ili ovo.

Učena sam od malih nogu da ne trošim puno novca, a pogotovo ne na skupocjenu odeču ili nakit, pa mi sad i nije teško. Ali, svako od nas ipak zeli nesto novo.

Moj suprug mi cesto prebacuje kada sebi želim kupiti nešto novo. Jedno drugom smo navikli da kažemo sve, pa i kad nešto trebamo kupiti, ali on uvek pocne govoriti da ce to biti uzalud potrošen novac, da trebamo kupiti nešto za dom, da je deci potreban pribor školski, sveske i ostalo.

Odlučila sam a i nemam snage da se više raspravljam s njim. Kuća nam je sva sredena, deca su takodje obučena i sita, ali ipak to za njega još uvek nije dovoljan razlog da ja nešto kupim za sebe. Slušala sam ga do sada, ali od sad ću poceti sama ići u kupovinu i da mu to ništa ne govorim.

Nije fer da nosim farmerke ili jaknu staru 4,5 godine ili oštećene cipele. Nikada me ne pušta da idem sama u kupovinu, da slučajno ne potrošim više novca. A svoju platu troši ili za svoje potrebe ili za hranu.

Dobro mu je i štedi, to je u redu, pa možda želi da moju platu iskoristi za druge stvari, ali nije fer da tu zaradu dobijam svojim radom i jednom ili dva puta godišnje ne mogu nešto sebi da kupim.

Razgovarala sam i sa svojim roditeljima, ali oni ne žele da nam se mešaju. Moja majka bi mi rekla, ne budi tako tvrdoglava, on je tvoj suprug, treba da ga slušaš, ima vremena za kupovinu, misli na porodicu.

Nisam dužna da služim samo njima, imam svoje potrebe. Ali jednostavno se bojim ako mu ne kažem da ću nešto kupiti, da će napraviti još veći problem.

Sa druge strane pitam se kakav je to čovek koji ne želi da mu se žena lepo oblače, kao da ne želi jednog dana da izađemo u grad doterani. Moje prijateljice stavljaju nokte na 3 nedelje, prave frizure, a ja ne mogu da sebe počastim nekim farmerkama. Na kraju, mislim da sam najviše ja kriva za ovu situaciju.

U početku sam bila previše brižna za porodicu i zaboravila na sebe, a njemu se to dopalo i sada može lako da me kontroliše. Ali skratiću svoje muke, čak i na štetu braka, prenosi srbija24.

Novac je moj i trošiću ga kako ja želim. Ne vredi se nervirati zbog njegovih gluposti, od sada ću ja preuzeti posao, pa neka mi protivreči i videće kako mogu da mu zatražim razvod.

Imajte na umu žene kako ćete se postaviti na početku braka i kako ćete biti tretirane. Ne dozvolite previše svojim muškarcima jer će vas to skupo koštati. Ne samo za kupovinu, već i za sutrašnja druženja sa prijateljima i kolegama. Zato treba da budete obazrive.