Skip to content

ZABORAVNI JΟE: Čini se da je Βiden zaboravio ime Ηamasa; Macrona nazvao Mitterrandom, koji je umro prije 28 godina

Predsjednik Joe Biden posrnuo je na još jednoj konferenciji za novinare, zaboravivši čak i ime Ηamasa kada mu je postavljeno pitanje o pregovorima o taocima između te skupine i Izraela, piše Daily Mail.

81-godišnji predsjednik govorio je o republikanskom odbijanju zakona o granici kada mu je postavljeno pitanje o tekućim pregovorima o taocima u Izraelu.

‘Postoji neki pokret, a ja ne želim…, ne želim, pusti me da biram riječi – postoji neki pokret… Bilo je odgovora od, uh, bilo je odgovora od opozicije, ali hm…’, rekao je Biden.

U tom trenutku uskače reporter i podsjeća na ime skupine: ‘Da, žao mi je. Od Hamasa’, dodao je Biden.

Dopisnik Sky Newsa iz SAD-a Mark Stone rekao je: ‘Ovo je odraz Bidenovih godina’, ali je dodao da je Donald Trump također u godinama i da redovito miješa stvari.’

Također, prije samo dva dana Biden je napravio još jedan veliki gaf kada je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nazvao Francoisom Mitterrandom, bivšim čelnikom zemlje. Mitterrand je umro prije 28 godina.

U međuvremenu, Hamas je u utorak rekao da je dostavio svoj odgovor na predloženi sporazum o prekidu vatre za Gazu koji bi također uključivao oslobađanje talaca, a Sjedinjene Države su rekle da i dalje vjeruju da je dogovor moguć.

U saopštenju Hamas je rekao da je odgovorio ‘u pozitivnom duhu, osiguravajući sveobuhvatno i potpuno primirje, okončavajući agresiju protiv našeg naroda, osiguravajući pomoć, sklonište i obnovu, ukidajući opsadu Pojasa Gaze i postižući razmjenu zarobljenika.’

Prema nacrtu dokumenta u koji je Reuters imao uvid, protuprijedlog Hamasa predviđa tri faze od kojih svaka traje 45 dana.

Tim prijedlogom skupina bi preostale izraelske taoce koje su zarobili 7. oktobra razmijenili za palestinske zarobljenike. Počela bi obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle, a tijela i posmrtni ostaci bi bili razmijenjeni.

Prema protuprijedlogu Hamasa, sve izraelske žene taoci, muškarci ispod 19 godina, starije i bolesne bile bi puštene tokom prve 45-dnevne faze u zamjenu za oslobađanje palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora. Preostali muški taoci bili bi oslobođeni tokom druge faze, a ostaci razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze, Hamas bi očekivao da su strane postigle dogovor o prekidu rata.

Grupa, koja upravlja Gazom, rekla je u dodatku prijedlogu da želi oslobađanje 1.500 zatvorenika, od kojih trećinu želi odabrati s popisa Palestinaca kojima je Izrael izrekao doživotne kazne.

Primirje bi također povećalo dotok hrane i druge pomoći očajnim civilima u Gazi koji se suočavaju s glađu i strašnim nedostatkom osnovnih namirnica, piše Daily Mail.

Državni tajnik Antony Blinken, na munjevitoj turneji po Bliskom istoku, rekao je da će razgovarati s izraelskim zvaničnicima kada posjeti zemlju u srijedu.

Biden je, iako je priznao ‘neke pomake’ u vezi s dogovorom, opisao odgovor Hamasa kao ‘malo pretjeran’, bez elaboriranja. »Nismo sigurni gdje je. Trenutno se nastavljaju pregovori’, rekao je u Washingtonu.