Skip to content

“Zaledio” se usred rečenice. U SAD-u raspravljaju o čudnom ponašanju najstarijeg čelnika republikanaca u Senatu (VIDEO)

Čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell (81) napustio je konferenciju za novinare nakon što se iznenada smrznuo na oko 20 sekundi.

Tijekom govora, političar se ukočio i šutio oko 20 sekundi, gledajući u prazno ravno pred sebe prije nego što su se umiješali ostali članovi Republikanske stranke.

McConnella su s podija odveli senatori John Barrasso i Joni Ernst, pitajući ga želi li nastaviti govoriti. Kasnije se političar vratio i nastavio komunicirati s novinarima.

Republikanski pomoćnik rekao je novinarima da je senator “osjetio vrtoglavicu i da se malo udaljio.”

Ubrzo nakon incidenta, McConnell je rekao novinarima da ga je nazvao američki predsjednik Joe Biden i raspitivao se o njegovom stanju.

Prema navodima novinara, Bijela kuća pomno prati McConnellovo zdravlje, budući da se Joe Biden uvelike oslanja na njegovu spremnost na kompromise prilikom promicanja zakonodavnih inicijativa.

O čudnom ponašanju republikanca aktivno se raspravlja u američkim medijima.

CNN je, pozivajući se na izvore, rekao da je stari političar više puta padao ove godine. Prvi incident dogodio se u Finskoj u februaru prije sastanka s finskim predsjednikom, a nedavno je McConnell pao na platformu u zračnoj luci u Washingtonu. Jedan od padova završio je potresom mozga.

New York Times piše da je epizoda s dezorijentiranim McConnellom jasno pokazala fizičku slabost 81-godišnjeg političara koji je ove godine postao “najdugovječniji” čelnik Senata u povijesti. To je intenziviralo “tihu raspravu” unutar stranke o tome koliko dugo može nastaviti voditi republikance u gornjem domu Kongresa.

Washington Post je citirao neuroznanstvenike koji kažu da bi incident mogao biti posljedica različitih uzroka: dehidracija pogoršana vrućinom, stanje blizu nesvjestice, djelomični srčani ili moždani udar. Novine pišu da je još prerano dovoditi u pitanje podobnost dugogodišnjeg čelnika za obavljanje dužnosti, iako ova epizoda zaslužuje pozornost liječnika, piše strana.today.