Skip to content

“Zapad je podcijenio rusku odbranu”: Priznaje šef britanskog stožera odbrane

Pokazalo se da je ruska obrana jača nego što je Zapad očekivao.

To je izjavio šef Stožera britanske obrane Tony Radakin nakon jučerašnjeg posjeta Kijevu, piše The Times.

“Kada pogledate početak protuofanzive, bilo je trenutaka kada je Ukrajina htjela osigurati malo više opreme, više streljiva, zatim je došlo razdoblje lošeg vremena i to je [na to] utjecalo]. Onda ste napravili neke vojne procjene o Rusiji, a onda su zapravo neke od tih ruskih obrambenih snaga jače nego što se očekivalo”, rekao je Radakin.

Admiral Radakin, sugerirao je da bi možda trebalo “prilagoditi” očekivanja o tome što Kijev može postići u kratkom roku nakon što protuofanziva nije uspjela donijeti odlučujući proboj kojem su se mnogi nadali početkom ljeta.

“Pobjeda Ukrajine ovisi o tome hoće li ona moći nadživjeti Rusiju”, kazao je Radakin.

Ranije je vojni analitičar Michael Kofman iz Zaklade Carnegie rekao da se Zapad počeo pripremati za dugotrajni rat, shvaćajući da brzi proboj na jugu nije uspio.

I The New York Times je napisao da je ove godine Rusija zauzela više teritorija nego što ih je Ukrajina oslobodila.

“Unatoč devet mjeseci borbi, blizu 1295 km teritorija promijenilo je vlasnika od početka godine. Dugotrajni zastoj mogao bi oslabiti podršku Zapada Ukrajini”, piše američka publikacija.

Općenito, od početka godine Ruska Federacija je osvojila više teritorija na istoku (533 km2) nego što je Ukrajina oslobodila na jugu (230 km2).

Od početka ove godine Rusi su na istoku zauzeli 331 četvornu milju (533 km2) Dok je Ukrajina na Jugu 143 četvorne milje (230 km2). Foto: The New York Times

Linija fronte “jedva da se pomaknula”, a proboj se sada “čini težim nego ikad”.

Dugotrajni zastoj na frontu stvara rizike od slabljenja potpore sa Zapada.

“Rusija pokušava čekati dok Zapad ne okrene leđa”, rekla je Marina Miron, postdoktorandica vojnih studija na King’s College London.