Skip to content

ZAPAD NE PLANIRA NAPASTI RUSIJU, kaže Biden

Joe Biden se danas sastao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom u Varšavi, nakon čega je održao govor u vrtovima Kraljevskog dvorca. Na govor američkog predsjednika su bili pozvani svi.

Poljaci su zamoljeni da dođu nekoliko sati ranije radi sigurnosne provjere. Kapije za registrirane posjetioce otvorene su danas u 14:00 sati. Da bi sve bilo potpuno, dijelile su se američke zastavice.

Američki predsjednik Joe Biden obratio se Rusima, uvjeravajući da ni Amerika ni Europa ne žele kontrolirati ili uništiti njihovu zemlju.

Ponovo kažem građanima Rusije. SAD i europske zemlje ne pokušavaju kontrolirati ili uništiti Rusiju. Zapad ne planira napasti Rusiju, kako je danas rekao Putin. A milioni ruskih građana koji samo žele živjeti u miru sa svojim susjedima nisu naši neprijatelji”, rekao je američki predsjednik.

Također, prema njegovim riječima, “protuofenziva Ukrajine bit će teško vrijeme”, ali će SAD nastaviti pružati pomoć Ukrajini.

Biden je dodao da je prije godinu dana svijet bio suočen s mogućnošću kolapsa Kijeva, a načela koja su bila kamen temeljac mira 75 godina bila su u opasnosti da se slome.

“Ali upravo sam se vratio odande i uvjeravam vas: Kijev se drži, ponosno drži visoko glavu, a iznad svega je slobodan”, rekao je Biden.

Biden je istaknuo ruskog predsjednika Vladimira Putina po imenu 10 puta u svom govoru iz Varšave, napadajući izravno ruskog vođu. Nasuprot tome, Putin nijednom nije imenovao Bidena u svom dugom obraćanju iz Moskve ranije danas, piše CNN.

Biden je rekao da je Putin izveo “ubilački napad”, naredio tenkovima da uđu u Ukrajinu i pokušao izgladniti svijet.

“Ruska invazija na Ukrajinu postala je test za SAD i europske zemlje. Ali “koalicija je formirana” i ona će podržati Ukrajinu. Ukrajina nikada neće biti pobjeda za Rusiju.

“Putin je mislio da može koristiti energiju kao oružje. Ali ne. Mi smo se mobilizirali i smanjili našu ovisnost o ruskim energetskim resursima.”

“Kako se rat približava svojoj jednogodišnjoj granici, mjeseci koji su pred nama i dalje će biti teški za Ukrajince dok brane svoju zemlju”, rekao je Joe Biden, gledajući na ono što slijedi u sukobu.