Skip to content

Zapad ‘ohrabruje’ ubijanje civila u Gazi, kaže Britanac čijeg je sina ubila izraelska vojska 2003. godine

  • Zapadne vlade “aktivno potiču ubijanje žena i djece” u Gazi, jer nisu voljne osporiti izraelske izvještaje o tamošnjem ratu, upozorio je Anthony Hurndall, otac britanskog mirovnog aktiviste kojeg je ubio snajperist Izraelskih obrambenih snaga (IDF) 2003. godine, piše Guardian.

Sin Anthonyja Hurndalla, Tom Hurndall, upucan je u glavu u aprilu 2003. u Rafi dok je pomagao palestinskoj djeci.

Anthony Hurndall napustio je posao gradskog odvjetnika kako bi radio na istrazi pucnjave i krenuo u međunarodnu kampanju za pravdu nakon što su izraelske vlasti isprva odbile otvoriti istragu o slučaju. Kaže da je njegov rad prije gotovo dva desetljeća razotkrio kulturu nekažnjivosti i zataškavanja civilnih smrti za koje se boji da se repliciraju u današnjim napadima na Gazu .

“IDF … rutinski lažno predstavlja civile i djecu kao militante, ili kao naoružane, i izmišlja izvještaje o događajima, kao izgovor za njihovo ubijanje. Ove se tvrdnje čine sličnim tvrdnjama koje IDF trenutačno daje kako bi opravdao svoje bombardiranje, raketne i druge napade na civilne ciljeve i bolnice u Gazi”, napisao je u izjavi o ratu.

Njegov pedantan dosje bio je ključan za stvaranje međunarodnog pritiska koji je doveo do uhićenja i suđenja snajperistu, koji je osuđen na osam godina za ubistvo iz nehata.

  • Hurndall je rekao da Palestinci u Gazi nemaju resurse da na isti način istraže smrt civilnih rođaka.

“Tek kada je suočena s nepobitnim dokazima i podvrgnuta nepopustljivom pritisku britanske vlade i tiska, [izraelska vojska] je priznala i prihvatila odgovornost. Nažalost, palestinski civili nemaju resurse ili podršku da se zaštite na ovaj način”, napisao je.

Pozvao je i britansku vladu i oporbu da rigoroznije ispitaju izraelske tvrdnje o pogibiji civila u Gazi.

Čini se da su zapadne vlade i mediji pretjerano spremni prihvatiti izraelske izvještaje i priče i ponavljati ih. Čineći to, oni aktivno potiču ubijanje žena i djece, te su, po mom mišljenju, i sami suučesnici, ili barem toleriraju, namjerno ubijanje civila i ratne zločine”, napisao je.

Situacija se pogoršala od vremena kada smo mi bili uključeni, kako izraelska politika postaje sve ekstremnija. Vjerujem da bi vlada i opozicija u ovoj zemlji trebali pažljivo razmotriti svoje stavove o sadašnjim događajima i situaciji u Izraelu i okupiranim područjima.”

Rekao je da je “dugogodišnji pristaša države Izrael” i da nerado govori, a učinio je to samo zato što su ga pitali i u nadi da će to doprinijeti razumijevanju i razrješenju.

“Želim Izraelu sretnu, sigurnu i prosperitetnu budućnost, ali mora napustiti politike koje uništavaju same izglede takve budućnosti”, dodao je.