Skip to content

“U SPOMEN MRΤVIMA, NA SRΑMOTU ŽIVIMA”: Plamen na spomeniku antifašistima na Vracama ugašen jer godišnje košta 130.000 KM?

Vatra na spomen parku Vraca godišnje košta 130.000 KM, otkriveno je to nakon što je nedavno obustavljena isporuka plina te je plamen ugašen.

Nakon 27 godina, ova vatra je upaljena prvi put 2019. godine u periodu kada je Srđan Mandić bio ministar komunalne privrede, a na što je do danas potrošeno blizu 400.000 KM.

Mandić je prije nekoliko dana na svom Facebook profilu uputio zahtjev ministru Almiru Bečareviću da vrati plamen na spomenik sarajevskim antifašistima, no on mu je odgovorio da to nije dobra ideja.

“Želim Vas obavijestiti da je ukupni trošak utrošenog gasa za godinu dana na lokalitetu Vraca iznosio otprilike 130.000 KM. Ja se nadam da i Vi smatrate da je ovo prevelik iznos i da ga je, a da je planiran budžetom, bolje utrošiti u humanitarne svrhe”, naveo je.

Osim toga je dostavio i dokument iz ministarstva komunalne privrede iz prošlog saziva upućen prema KJKP Sarajevogas o zahtjevu za prekid isporuke gasa na Spomen park Vraca.

“Iz dokumenta je vidljivo da je otkazana potrošnja prirodnog gasa na lokalitetu Vraca. Da ne bih bio krivo shvaćen da se krijem iza ovog dopisa to moram saopćiti da niti budžetom KS nije planirana pozicija sa koje bi bilo moguće plaćati isporuku prirodnog gasa na Vracama”, naveo je.

Na dokumentu se vidi da je zahtjev za prekid isporuke uputio prethodni ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović.

Šta reći nego “U SPOMEN MRΤVIMA, NA SRΑMOTU ŽIVIMA”

Blizu 12.000 žrtava ili gotovo svaki sedmi stanovnik tadašnjeg Sarajeva je ubijen od strane fašističkih snaga, uključujući i žrtve iz nacističko-fašističkog bombardovanja grada u toku 1941. godine, prema podacima državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Inače, spomenik na Vracama se uništava već gotovo 30 godina, ali posljednjih godina je sve kulminiralo.

Nacionalni spomenik na Vracama čini 12 elemenata: ulazni plato, obilježje na stratištu, skulptura – spomenik Ženi borcu, vidikovac, vječna vatra sa fontanom, ceremonijalni plato, obilježje palim borcima, obilježje narodnim herojima sa kosturnicom, Titovo priznanje borcima u okupiranim gradovima, atrij u tvrđavi – obilježje žrtvama i Titova poruka, tvrđava i obilježje zahvalnosti jedinicama Narodno oslobodilačke vojske za oslobođenje grada.