Skip to content

Zašto se u porodilištima viče na žene: Tog dana sam dobila bebu, ali sam izgubila dostojanstvo!

• Zašto se na porodilju viče? Zašto se u porodilištu neke osnovne stvari ne mogu objasniti normalnim tonom?

Dobila sam trudove, počeo je najsretniji dan mog života, ili ipak nije?

Htjela sam to dijete, uživala u trudnoći koliko sam mogla. A onda je došao porođaj. Porodilište, porobilište, puno trudnica spremnih da na svijet donesu čudo. Ali osim sreće, svaka osjeća strepnju, a ponajviše strah i stid. Da, stid!

Foto: Jonathan Borba / Pexel

Počinje porođaj, ja prvorotka: Guram, jer nemam kud.

“Pogrešno guraš! Ne radiš to kako treba! Slušaj me, prestani da guraš,” viče na mene babica. Grubo me cima za nos i okreće mi glavu prema sebi da je gledam u oči. Neprijateljstvo se naglo razvija.

Bol je nepojmljiv, kosti mi se razdvajaju, ja vrištim.

“Prestani da vrištiš! Prestani da vrištiš,” viče ona, a onda se okreće ka medicinskom osoblju i govori iznervirano: “Ona ne surađuje uopšte!”

Prolazi starija žena, neki medicinski faktor tu i s gađenjem gleda u mene: “Cccccc!” čujem je kako cokće.

Osjećam se, osjećam, osjećam… Nemam riječi za ovaj osjećaj, jer suze samo teku… Kako je moguće da mi se jedan od najljepših dana u životu pretvori u jedan od najgorih…

Foto: Letticia Massari / Pexel

– Ovakvu ili sličnu situaciju prolazi skoro svaka druga porodilja u Srbiji, piše Stil.

Zašto se na porodilju viče? Zašto se u porodilištu neke osnovne stvari ne mogu objasniti normalnim tonom?

Kod nas se o ovome ne priča. Žene ćute. Kažu, hvala bogu pa smo izvukle živu glavu. Ali u svijetu se ovakvo ponašanje zove: zlostavljanje i maltretiranje na porođaju!

Istraživanje sprovedeno u SAD kaže da je 17% žena iskusilo neki oblik nasilja u porodilištu. Na njih se vikalo, one su ponižavane, one su zanemarivane….

Loše iskustvo prilikom prvog porođaja ponekad odvrate žene od želje da rode drugo ili treće dijete. Većina porodilja koje po drugi put rađaju dijete, osjećaju parališući strah jer znaju “šta ih čeka”.

Izvor: stil.kurir.rs.