Skip to content

Zašto treba jesti jagode: Moćan saveznik zdravlja i ljepote!

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, prijatnog mirisa i zanosnog ukusa, koje je ujedno zdravo pa čak i ljekovito, onda je to nesumnjivo jagoda.

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, se mogu koristiti korijen i listovi.

Čaj od lista jagode stoljećima se koristi protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripa i prehlade, kao i kod kostobolje.
Priprema: dve pune čajne kašičice suvih listova jagode prelijte s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj.

Pijte ga 3 puta dnevno po jednu šoljicu poslije jela. Ovaj čaj možete da koristite i za grgljanje. Ukoliko želite da pročistite organizam, uveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi sveži, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da posjeduju svojstva analgetika, ako vas muči glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite porciju svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Takođe, zahvaljujući protivupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod bolova u mišićima. Osim toga, odlično su sredstvo protiv opekotina.

Jagode sadrže obilje C vitamina, te vitamin A, vlakna, gvožđe i folnu kiselinu koja je, između ostalog, preko potrebna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Ukoliko ih jedete bez šećera, odlično gase žeđ, a mogu ih jesti i dijabetičari.

Jagode mogu pomoći: kod oporavka nakon bοlesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume, anemije, kod bubrežnih kamenaca, kod povećanog holesterola i krvnog pritiska.

Jagode za savršen izgled

Jagodama se možete poslužiti i za uljepšavanje, što ne podrazumijeva kupanje u soku od jagoda, kao što je to činila čuvena Madame Tallien iz Napoleonovog društvenog kruga.

Budući da čisti i njeguje kožu, te je, zahvaljujući vitaminu C i A, održava glatkom i napetom, dovoljno je da jednom do dva puta nedeljno na lice stavite jagode isečene na kolutiće, ili da od njih napravite kašastu masku, koju ćete posle isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.

Ukoliko zube budete trljali jagodama, uklonićete zubne naslage i zube učiniti beljima.

Žensku populaciju razveseliće podatak da jagode mogu da pomognu i u borbi protiv celulita. Naime, vitamini C i A su antioksidansi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva, te uništavaju slobodne radikale, pa će redovno konzumiranje jagoda ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv tog mrskog neprijatelja mnogih žena.

Jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a uz to su i niskokalorične. Jasno, pod uslovom da ih ne jedete posute obiljem šećera ili prelivene šlagom.

Pospite ih s malo crnog ili zelenog papra. Probajte, iznenadićete se!

I najzad, kod mnogih naroda širom svijeta ukorijenjeno je vjerovanje da jagoda pospešuje ljubavnu moć.

Jagode i šampanjac postale su sinonim za romantične večeri u dvoje. Ukoliko uzmemo u obzir i njen srcoliki oblik i žarkocrvenu boju, ne treba da nas čudi to što je posvećena Veneri, boginji ljubavi.

Prema drvenoj legendi, ako podijelite dvostruku, sparenu jagodu na pola, pa jednu polovinu pojedete vi, a drugu osoba koja vam se sviđa, zaljubićete se jedno u drugo.

Ako se to i ne dogodi, svakako nećete tugovati, jer prema vjerovanju drevnih Rimljana, jagoda otklanja melanholiju.

Sidebar