Skip to content

Zašto u Bahmutu i dalje ima preko 4000 civila?

Nakon višemjesečnih borbi za grad Bahmut/Artemovsk, gdje se vode žestoke borbe za svaku kuću, najnovije informacije CNN-a govore da tamo još uvijek ima civila, među kojima i 48 djece.

Oko 4500 civila ostalo je u Bahmutu. Uključujući 48 djece koji se ne mogu evakuirati jer žive na mjestima koja više nisu dostupna“, rekla je u srijedu glasnogovornica ukrajinske regionalne vojne uprave Donjecka, Tetiana Ignatchenko za CNN.

Tetiana je pozvala ljude da napuste grad zbog opasnosti, ali je rekla da imaju dovoljno zaliha koje su unaprijed osigurane.

U gradu ima hrane, vode i lijekova. Ljudima je sve unaprijed osigurano“, kazala je Tetiana. “Ipak, svi moraju otići. Situacija je izuzetno οpasna za civile.”

Poziv koji je uputila onima koji su još uvijek u Bahmutu dolazi u trenutku kada ruske snage nastavljaju sve više napredovati u gradu, što je u srijedu priznao Glavni stožer ukrajinske vojske.

“U smjeru Bahmuta, neprijatelj nastavlja napredovati. Ne prestaje napadati grad”, rekla je ukrajinska vojska u jutarnjem ažuriranju.

CNN je ranije objavio da je situacija u Bahmutu “mnogo gora nego što se službeno izvještava“, pozivajući se na ukrajinsku vojsku.

“Situacija u Bakhmutu je sada vrlo teška. Mnogo je gora nego što se službeno izvješćuje. Moramo dodati još 100 posto poteškoća u službena izvješća. U svim smjerovima. Posebno u sjevernom smjeru, gdje su orci [Rusi] najviše napredovali ,” rekao je anonimni vojnik za CNN.

Potpora ukrajinskoj skupini trupa u Bahmutu ovisi o kontroli naselja Khromovo, koje Rusi pokušavaju zauzeti.

“Khromovo [naselje] je ključ obrane grada. Kada bude zauzeto, ostat će samo jedna cesta Bakhmut-Konstantinovka za opskrbu grada. Već je pod kontrolom neprijateljske vatre, a ako ga neprijatelj zauzme, opskrba će biti nemoguća”, rekao je.

U međuvremenu, zapovjednik kopnenih snaga Alexander Syrsky naredio je slanje dodatnih jedinica ukrajinske vojske u Bahmut.

Također se pojavio i video ruskih snaga kako izvode nekoliko civila iz ili oko Bahmuta/Artemovska, video i lokacija se nisu mogli neovisno potvrditi.

Ruski ratni reporter je upitao civile odakle su i tko ih je izveo, djevojka je odgovorila da su iz Artemovska, te da ih je izveo ruski Wagner.

“Čekali smo 6 mjeseci na evakuaciju… “, kazala je djevojka.