Skip to content

ZAŠTO ultraοrtodοksni IΖRΑΕLCI ΡLJUJU na časne sestre I ΡREΖIRU kršćanske simbole?

  • Videozapisi pljuvanja na kršćane po starom gradu Jeruzalemu naglašavaju već odavno zabrinjavajuću stvarnost kršćanskog svećenstva u Izraelu.

Isječci koji su zabilježeni i objavljivani u hebrejskim medijima ponovo kruže po društvenim mrežama. Snimke su pokazivale ultraοrtodοksnu izraelsku omladinu koja izražava svoj prezir prema kršćanskim simbolima i vjernicima.

Svećenici su tada, u aprilu 2023., kazali da je to svakodnevna pojava. Fenomen protiv kojeg se kršćansko svećenstvo godinama protivilo, ali bez rezultata.

Snimke, emitirane u aprilu na Channel 12, prikazuju skupine mladića u Starom gradu, odjevene u odijela i crne šešire, neki nose molitvene šalove. U jednoj snimci, dok šest dječaka i mladića hoda pored dviju katoličkih časnih sestara u Crkvi Via Dolorosa, jedan se okreće i pljuje u smjeru časnih sestara.

U drugoj, usamljeni mladić pljuje dok hodočasnici hodaju ulicom Via Dolorosa noseći drveni križ.

Treća snimka je prikazivala tri ultraοrtodοksna mladića kako šeću pored crkve u muslimanskoj četvrti. Jedan od muškaraca, pušeći cigaretu, pljuje na vrata crkve. Arapin koji ih snima pita na hebrejskom srame li se svojih postupaka, a oni ponosno odgovaraju da se uopće ne srame.

Snimka iz jula 2023. prikazuje Izraelce kako govore katoličkom opatu da skloni svoj krst jer je uvredljiv.

S druge strane, Izraelski službeni glasnogovornici “daju sve od sebe” kako bi naglasili izraelsku slobodu bogoslužja i prikazali židovsku državu kao jedini siguran dom za kršćane na, kako kažu, neprijateljskom Bliskom istoku.

ALI, slika sigurnog suživota koju su oslikali izraelski zvaničnici u velikoj je suprotnosti s iskustvima koja sami jeruzalemske kršćanske vođe opisuju.

Iako spremno priznaju da nema organiziranih ili vladinih mjera protiv njih, kršćansko svećenstvo u Starom gradu Jeruzalemu govori o sve lošijoj atmosferi uznemiravanja, apatiji vlasti i rastućem strahu da bi incidenti pljuvanja i vandalizma mogli prerasti u nasilje protiv njih.

Katolički kler u Starom gradu rekao je za The Times of Israel u martu da je pljuvanje svakodnevna pojava i da policija ne reagira adekvatno.

Također su bili zabrinuti porastom drskih napada početkom 2023., uključujući vandalizam nad grobljima i ključnim svetištima u Jeruzalemu i Galileji.

Times of Israel pogledao je u aprilu zapisnik sa sastanka kojim je predsjedao Hassan-Nahoum u decembru 2022., a na kojem su članovi gradskog vijeća, policija i predstavnici organizacija iz Starog grada nastojali odgovoriti na napade. Tammy Lavi iz Jeruzalemskog interkulturalnog centra rekla je forumu da se najmanje 50% armenskih procesija petkom prekida pljuvanjem, psovanjem ili ljudima koji namjerno prolaze kroz ceremoniju.

Sudionici su velik dio krivnje pripisali “Zilbermanovima”, članovima litavske ultraοrtodοksne zajednice u Starom gradu od 300 obitelji koja se razlikuje od drugih zajednica Haredi svojim jedinstvenim pristupom proučavanju Tore koji uključuje desničarske cioniste ideje.

Na sastanku općine, desničarski gradski vijećnik Yehonatan Yosef pristao je ići sa zamjenicom gradonačelnika i aktivisticom Aryeh King razgovarati s rabinima iz Zilbermana o zaustavljanju njihovih studenata da uznemiravaju kršćanske turiste i ceremonije.

Očito s malo uspjeha, jer nedavna snimke ultraortodoksnih Židova koji pljuju na tlo pored povorke stranih kršćanskih vjernika izazvao je žestok bijes.

Dok su se video munjevito širilo društvenim mrežama, zbor osuda je rastao. Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da pljuvanje po kršćanima “ne predstavlja židovske vrijednosti”.

Aktivisti koji su dokumentirali svakodnevne napade na kršćane u Svetoj zemlji ostali su zatečeni iznenadnim valom pažnje vlade.

“Napadi na kršćane ove su se godine povećali za 100 posto, i to ne samo pljuvanje, već bacanje kamenja i vandaliziranje znakova”, kazala je Yisca Harani za Guardian, stručnjakinja za kršćanstvo i osnivačica izraelske telefonske linije za antikršćanske napade.

“Oprostite”, dodala je, obraćajući se izraelskim vlastima. “A gdje ste bili? “Čak i ako vlada to ne potiče, oni nagovještavaju da neće biti sankcija.”

Izraelski ministar: Pljuvanje Izraelaca po kršćanima je stari židovski običaj

Izraelski ministar zadužen za kriminal i policiju, Itamar Ben-Gvir, rekao je ranije za izraelski vojni radio da NIJE zločin da izraelski Židovi pljuju po kršćanima, nego stara židovska tradicija.

“Kada Židovi prolaze pored Crkve ili svećenika MI pljunemo. Možemo se slagati ili ne, ali kada mi pljunemo na svećenika ili Crkvu ja to ne smatram zločinom”, kazao je Ben-Gvir.

Pljuvanje pripadnika manjinske vjere smatralo bi se zločinom iz mržnje u većini zemalja, ali za izraelskog ministra to je jednostavno ‘stara židovska tradicija’.

S druge strane, Premijer Benjamin Netanyahu, zajedno s članovima svoje krajnje desničarske vlade, koji su optuženi za raspirivanje antikršćanskog neprijateljstva, konačno je osudio izraelske doseljenike nakon što je video Židova kako pljuju kršćane u Jeruzalemu postao viralan.

“Izrael je u potpunosti predan zaštiti svetog prava bogoslužja i hodočašća na sveta mjesta svih vjera”, rekao je Netanyahu u izjavi, napisanoj na engleskom na društvenoj mreži X.