Skip to content

Zastupnici krajnje desnice napustili salu za vrijeme govora Zelenskog u austrijskom parlamentu (VIDEO)

Zastupnici desne Slobodarske stranke izašli su iz donjeg doma austrijskog parlamenta u četvrtak tijekom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prοsνjedujući da se time krši neutralnost Austrije. Zelenski se obratio komori putem video veze u četvrtak.

Slobodarska stranka (FPO) je, međutim, danima prije toga upozorila da će održati neki oblik prοsνjeda protiv obraćanja Zelenskog. Čim je počeo govoriti, zastupnici su ustali i napustili prostoriju u kojoj se održavala sjednica donjeg doma. Prethodno se predsjednik Slobodarske stranke Austrije Herbert Kickl izjasnio protiv govora Zelenskog jer stranka želi zaštititi neutralnost zemlje.

Zastupnici koji su izašli iz dvorane ostavili su male plakate na svojim stolovima s logotipom stranke i “prostorom za neutralnost” ili “prostorom za mir”.

Od pet stranaka u parlamentu, FPO ima treći najveći broj mjesta u donjem domu. Trenutno ima blagu prednost u anketama nad oporbenim socijaldemokratima i konzervativcima kancelara Karla Nehammera, koji vladaju u koaliciji s ljevičarskim Zelenima.