Skip to content

ZASTUPNIK Mektić na “pjena partiju na Ukrini”, inspektori istražuju slučaj zagađivanja

Bivši ministar sigurnosti BiH i aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH – Dragan Mektić, objavio je zanimljiv video na društvenoj mreži Twitter, u kojem se pohvalio skokom u rijeku Ukrinu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca.

Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

„Vode Srpske“ su već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu „cvjetanja rijeke“, odnosno „ukrinskom vodenom cvijetu“, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira.

Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka.

Na kupanju se našao i Dragan Mektić koji je demonstrirao “mostarsku lastu”

U Sudu Bosne i Hercegovine protiv Mektića se vodi postupak, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.