Skip to content

ZAUSTAVLJEN UVOZ IKONA PUNJENIH EKSPLOZIVOM U RUSIJU

Službenici FSB-a su zajedno sa carinicima zaustavili uvoz 27 bombi kućne izrade sakrivenih u pravoslavnim ikonama i crkvenom utovaru iz Ukrajine u Rusiju preko Evropske unije, javila je specijalna služba za RIA novosti.

“Ukupno, od tereta koji je putovao na relaciji Ukrajina – Rumunija – Mađarska – Slovačka – Poljska – Litvanija – Letonija – Rusija, 27 improvizovanih eksplozivnih naprava kamufliranih u ikone i spremnih za upotrebu, 70 kilograma industrijski proizvedenog plastičnog eksploziva velike snage. Izvađen je 91 električni detonator i dijelovi metka za RPG-7”, saopšteno je iz odjela.

Heksagen –  jači od TNT-a

Učesnik zločina je zadržan u pritvoru. Prema njegovim riječima, teret sa eksplozivom se prevozio u Moskvu.

“Preselio sam se na rusku teritoriju u grad Moskvu, gdje je trebalo da se izvršim istovar”, rekao je pritvorenik.

Istražni odjel odjeljenja FSB-a za regiju Pskov istražuje krivični slučaj nezakonitog prenošenja eksploziva i eksplozivnih naprava preko granice od strane grupe osoba po prethodnoj zavjeri.

Obavještajna služba je naglasila da će svi saučesnici u zločinu, uključujući državljane drugih država, biti stavljeni na potjernicu i procesuirani po ruskom zakonu.

Načelnik ECC odjela Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije za Pskovsku oblast Dmitrij Belocerkovski rekao je da je plastični eksploziv velike snage koji se nalazi u ikonama – heksagen – jedan i po puta jači od TNT-a.

“Masa zaplijenjenog eksploziva dovoljna je da raznese petospratnicu”, dodao je vještak.

Također, prema njegovim riječima, u ikonama su pronađeni diverzantski fitilji industrijske proizvodnje sa kompletima moderatora, koje su  navodno koristile specijalne jedinice Oružanih snaga za sabotaže.