Skip to content

Zbog preljuba će žene u Afganistanu biti javno kamenovane do smrti

U Afganistanu će uvesti kaznu za žene ako naprave preljubu u braku. Biće javno kamenovane do smrti. Ovo je izjavio vrhovni vođa talibana Haibatullah Akhundzada, prenosi The Telegraph.

Mullah Hibatullah Akhundzada kaže da su prava koja Zapad zahtijeva za žene u Afganistanu u suprotnosti s oštrim tumačenjem šerijata.

“Kažete da je kršenje prava žena kada ih kamenujemo do smrti. Ali uskoro ćemo uvesti kaznu za preljubu. Tući ćemo žene u javnosti. Javno ćemo ih kamenovati do smrti”, izjavio je u svojim najoštrijim komentarima otkako je preuzeo Kabul u avgustu 2021.

Prema Akhundzadi, talibani brane ljudska prava ‘kao predstavnici Boga’, a zapadne vlasti ‘kao predstavnici đavola’.

“Sve je to protiv vaše demokracije, ali nastavit ćemo to činiti. Oboje kažemo da branimo ljudska prava – mi to činimo kao Božji predstavnici, a vi kao đavolski.”

Također je rekao da su ženska prava koja zagovara međunarodna zajednica u suprotnosti s talibanskim tumačenjem uloge žena u islamskom šerijatu.

“Žele li žene prava o kojima pričaju zapadnjaci? Oni su protiv šerijata i mišljenja svećenika, svećenika koji su srušili zapadnu demokraciju”, rekao je.

I obećao je da će se boriti protiv Zapada još 20 ili više godina

“Rekao sam mudžahedinima da kažemo zapadnjacima da smo se borili protiv vas 20 godina i borit ćemo se 20, pa čak i više godina protiv vas”, rekao je, naglašavajući potrebu za otpornošću u suprotstavljanju pravima žena među talibanskim pješacima.

“Nije završilo [kada ste otišli]. To ne znači da bismo sada samo sjedili i pili čaj. Dovest ćemo šerijat u ovu zemlju”, dodao je. “Završilo je nakon što smo preuzeli Kabul. Ne, mi ćemo sada provesti šerijat.”

Žene ‘žive u zatvoru’

Njegove su izjave izazvale bijes među Afganistancima, a neki su pozvali međunarodnu zajednicu da poveća pritisak na talibane.

“Novac koji dobivaju od međunarodne zajednice kao humanitarnu pomoć samo ih hrani protiv žena”, kazala je Tala, bivša državna službenica, za The Telegraph iz glavnog grada Kabula.

Unatoč obećanjima da će formirati umjereniju vladu, talibani su se brzo vratili oštrim javnim kaznama, kao što su javna pogubljenja i bičevanja, primjećuje The Telegraph.