Skip to content

Zbog slova “Z” na stražnjem staklu, 62-godišnjak u Hamburgu dobio 4000 eura kazne

Okružni sud u Hamburgu osudio je 62-godišnjaka na kaznu od 80 dnevnih stopa po 50 eura jer je pokazao simbol “Z” na stražnjem staklu svog automobila.

Sud je vozača proglasio krivim za odobravanje kaznenih djela, rekao je glasnogovornik suda.

Okrivljenik nije poricao da je na svoj automobil, u ožujku, pričvrstio bijeli list papira formata A4 s plavim Z.

“Prema mišljenju suda, to uključuje odobravanje rata u Ukrajini, koji je rat agresije u smislu Međunarodnog kaznenog zakona, uz pokazivanje solidarnosti s Rusijom “, rekao je glasnogovornik.

Prema uredu državnog odvjetnika, optuženi se 29. ožujka 2022. vozio ulicom Grindelallee u Hamburgu sa znakom na automobilu.

62-godišnjak je na sudu tvrdio da je Z samo posljednje slovo latinične abecede. “Vrlo, vrlo je strma teza” povezivati ​​ovo pismo s ratom u Ukrajini. Postoje i druge moguće veze, poput francusko-alžirskog igranog filma “Z” (Costa Gavras) ili ranijeg istoimenog puba u Hamburgu, rekao je muškarac, koji je rođen u Mecklenburgu, prema glasnogovorniku suda. Njegov se branitelj osvrnuo i na novinske napise o “Generaciji Z”.

Slovo “Z” predstavlja simbol ruskog ratovanja, a slovo označava slogan “Za pobjedu”. Presuda još nije pravomoćna, piše njemački medij Spiegel.