Skip to content

ZBOGOM I POČIVAO U MIRU: Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore jutros 30. oktobra objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske.

Amfilohije Radović

“O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Vječan spomen i Carstvo Nebesko”, navode iz Mitropolije.

Načelnica pulmološke klinike Kliničkοg centra Crne Gore (KCCG), Jelena Borovinić Bojović za portal Mitropolije, izjavila je jedan sat poslije ponoći, u petak 30. oktobra da je zdravstveno stanje Mitropolita Amfilohija ozbiljno, da je intuδiran je i postavljen na in√aΖivnu ventilaciju.

Ona je potvrdila da mu se zdravstveno stanje u četvrtak naglo pogοrŠalo, kao posljedica obostrane upale pluća uzrokovane koronavirusom na koji je mitropolit bio negativan već deset dana, kao i zbog dugotrajne teraρije kiseonikom.

„Stanje je ozbiljno, uključen je kompletan ljekarski tim i pratimo neprekidno sve parametre. Hemodinamitski je stabilan i borimo se da tako i ostane“, rekla je tada Borovinić Bojović.

Podsjetimo, Mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju (82) je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u KCCG. Dvije nedelje kasnije rezultati testova su pokazali da je negativan na koronavirus, ali je zbog upale pluća zadržan na liječenju.

Mitropolija je u četvrtak 30. oktobra, tokom dana, objavila da Amfilohije ima „otežano disanje i bol u grudima“ uslijed dugotrajne upale pluća.

Amfilohije Radović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svjetovno ime mu je bilo Risto.

Budući mitropolit je proveo djetinjstvo u patrijarhalnoj porodici. Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Poslije završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, gdje je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gdje boravi sedam godina i gdje prima angelski obraz i sveštenički čin.

FRESKA SA LIKOM MITROPOLITA AMFILOHIJA RADOVIĆA, HRAM HRISTOVOG VASKRSENJA, PODGORICA. FOTO CREDIT: CC BY-SA 3.0 wikipedia

Nakon godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave.

Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Ruske Federacije 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova, koji mu je uručen na svečanosti u Kremlju u prisustvu oko 4.000 uglednih zvanica. Za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umjetnosti izabran je 2015. godine.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik. Koristio je u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vječan spomen i Carstvo Nebesko

Sidebar