Skip to content

Zdrava trudnica došla na redovan pregled, liječnici joj napravili kiretažu: ‘Zamijenili smo ih…‘

Zdrava trudnica, koja je u ponedjeljak došla na rutinski pregled u sveučilišnu bolnicu Bulovka u Pragu, pobacila je nakon kiretaže kojoj je podvrgnuta nakon što ju je bolničko osoblje pomiješalo s drugom pacijenticom. Obje žene su strankinje sa stalnim prebivalištem u Češkoj, pišu Češke Novine.

Ovaj strašan incident češko ministarstvo zdravstva opisalo je kao “neoprostiv propust koji su izazvali ljudski čimbenici”.

Bolnica se ispričala obitelji i kaže kako je spremna obeštetiti pacijenticu, a osoblje koje je odgovorno za gubitak bebe već je udaljeno s dužnosti, rekao je glasnogovornik ministarstva Ondrej Jakob.

– Ravnatelj bolnice te predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo obavijestili su ministarstvo zdravstva o neželjenom incidentu koji se dogodio u KB Bulovka 25. marta. Ministarstvo pacijentici i njihovoj obitelji izražava duboko žaljenje – izjavio je Jakob i dodao kako se razmatraju daljnji koraci koje treba poduzeti protiv zaposlenika koji su počinili pogrešku.

Kako pišu češki mediji, ova trudnica trebala je obaviti rutinski pregled, dok je druga žena trebala biti podvrgnuta kiretaži, koja se radi prilikom liječenja nekih bolesti maternice, ali i za prekid trudnoće. No dvije pacijentice zamijenjene su i zdrava trudnica je pobacila.

– Prema dosadašnjim nalazima, kao rezultat ozbiljnog kršenja internih propisa od strane dotičnih zaposlenika, pokrenut je kirurški zahvat na pogrešno identificiranoj pacijentici. Ako se u sklopu interne istrage koja je u tijeku otkrije kršenje obveznih radnih procedura, određene osobe za to će i odgovarati – izjavila je glasnogovornica Bulovke, Eva Stolejda Libigerova.

“Temeljem novopribavljenih saznanja u slučaju, kriminalisti su pokrenuli kriminalističku obradu zbog sumnje u kazneno djelo ozljede iz nehaja”, napisala je policija na mreži X. Prije toga pozvala je žene da im se jave.

Osoblje odgovorno za zabunu nije na dužnosti, bolnica istražuje incident. “U slučaju kršenja obvezujućih radnih procedura u sklopu aktualne interne istrage, određene će osobe biti osobno odgovorne”, dodala je glasnogovornica.