Skip to content

Zelenski iznio šest zahtjeva: ‘Potreban nam je Pariški mehanizam’

Ukrajinski predsjednik procijenio je da je njegovoj zemlji potreban mehanizam u cilju stvaranja posebnog ‘Pariškog mehanizma’ za koordinaciju napora.

‘Potreban nam je Pariški mehanizam koji će omogućiti pravovremene i učinkovite odgovore na svaki izazov ruskog energetskog terora’, rekao je Zelenski na međunarodnoj konferenciji o solidarnosti s ukrajinskim narodom u Parizu u utorak.

‘Sada ću biti što konkretniji’, rekao je Zelenski te iznio svojih šest zahtjeva:

– Prvi. Trebamo nekoliko kategorija opreme – to su transformatori, oprema za obnovu visokonaponskih mreža, plinske turbine i plinski klipni agregati. Ukrajinski predstavnici koji su prisutni na konferenciji mogu vas informirati o svim tehničkim karakteristikama ovog zahtjeva.

– Drugi. Barem do kraja ove sezone grijanja u Ukrajini trebamo hitnu podršku iz europskog energetskog sustava. Odnosno opskrbu Ukrajine električnom energijom iz zemalja Europske unije. Volumen je do dva gigavata. Da bi to postalo moguće, nužna je odluka ENTSO-E o povećanju uvoznih kapaciteta.

– Takva podrška opskrbi električnom energijom mogla bi koštati oko 800 miliona eura u sadašnjim cijenama. Ovo je značajno. No sve bi nas moglo koštati znatno manje od nestanka struje u Ukrajini. Stoga vas pozivam da jedan od konkretnih rezultata ove konferencije bude odobrenje svih odluka za takvu potporu Ukrajini u opskrbi električnom energijom iz zemalja EU.

– Treći. Po analogiji s promatračkim misijama IAEA-e, koje su dogovorene za slanje u sve nuklearne elektrane u Ukrajini, pozivamo Europsku uniju da pošalje posebne misije na objekte kritične energetske infrastrukture koji su uključeni u opskrbu energijom. Ukrajine i o kojoj izravno ovisi stabilnost cijele naše regije. Takve misije EU mogle bi postati pouzdan čimbenik stabilizacije situacije i odgovarajuće međunarodne kontrole.

– Četvrti. Zbog uništavanja elektrana od strane terοrista, ove smo zime prisiljeni potrošiti više plina od očekivanog. Zbog toga nam je potrebna potpora u kupnji oko dvije milijarde prostornih metara plina. To je također nužan element naše stabilnosti koji treba vaše vodstvo.

– Peti. Drugi praktični rezultat ove konferencije mogao bi biti dogovor o financiranju projekta o kojem je Emmanuel već počeo govoriti, a to je kupnja LED svjetiljki za Ukrajinu. Ovo se nekome možda ne čini značajnim. Ali 50 miliona takvih lampi uštedjet će oko jedan gigavat električne energije. S obzirom da je prosječni manjak u našem elektroenergetskom sustavu oko dva i pol gigavata, i ovaj bi projekt mogao značajno pomoći.

– I šesti. Potreban nam je poseban stalni mehanizam za koordinaciju napora – Pariški mehanizam. To će omogućiti pravovremene i učinkovite odgovore na svaki izazov ruskog energetskog terοra. Nažalost, mi još nemamo tako moderan sustav protuzračne obrane koji može sto posto oboriti ruske rakete i bespilotne letjelice, ali možemo napraviti takav sustav odlučivanja koji može sto posto obesmisliti rusku terοrističku taktiku.

– Kada se zajamči energetska stabilnost Ukrajine za cijelo zimsko razdoblje, kada se zajamči da neće biti novih valova masovnih migracija iz naše zemlje u vaše zemlje, bit će zajamčeno i da nema udara, nestanka struje, potraga za oružjem negdje tamo u Iranu ili drugdje neće pomoći Rusiji’, rekao je Zelenski.