Skip to content

Zelenski je sjedio u kokpitu borbenog aviona F-16 s premijerkom Danske (VIDEO)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i danska premijerka Mette Frederiksen zajedno su se ukrcali u borbeni avion F-16. Odgovarajuću objavu podijelio je Ured predsjednika Ukrajine.

U međuvremenu je danska premijerka Mette Frederiksen na brifingu s Volodimirom Zelenskim rekla da će Kopenhagen Ukrajini prebaciti 19 borbenih aviona F-16.

“Vi i vaši sunarodnjaci pokazali ste nam što je prava hrabrost. Zbog toga dugujemo svu našu podršku. Od početka rata Danska je bila na vašoj strani, jer vaša sloboda je naša sloboda. Zato danas objavljujemo da 19 aviona F-16 će biti u Ukrajini”, kazala je premijerka.

Prema njezinim riječima, Danska se nada da će isporučiti prvih šest borbenih aviona F-16 Ukrajini u novogodišnjoj noći, još osam 2024. godine i još pet 2025. godine.

“Nadajmo se da će bliže Novoj godini prva skupina aviona napustiti Dansku i otići u Ukrajinu. Njih oko šest”, kazala je Frederiksen.

Podsjetimo, Danska je pristala prebaciti borbene avione F-16 u Ukrajinu, ali za to Kijev mora ispuniti određene uvjete. Kako navode u danskom Ministarstvu obrane, uvjeti za Ukrajinu uključuju odabir, provjeru i obuku ukrajinskog osoblja, dobivanje potrebnih dozvola, dostupnost infrastrukture i logistike.

Ranije danas, predsjednik Ukrajine je rekao da će i Nizozemska isporučiti Ukrajini čak 42 aviona F-16 nakon završetka obuke pilota i inženjera.

Međutim, nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da ne može reći koliko će borbenih aviona F-16 ta zemlja isporučiti Ukrajini, jer Amsterdam trenutno i ima samo 42 aviona F-16 na zalihama.