Skip to content

ZELENSKI JE ZAΡRIJEΤIO EU da će se obratiti arbitražnom sudu u vezi ograničenja izvoza ukrajinskog žita

Volodimir Zelenski zaprijetio je evropskim zemljama arbitražnim sudom ako produže ograničenja na izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Kijev će se obratiti međunarodnom arbitražnom sudu ako EU odluči produžiti zabranu ukrajinskog žita nakon 15. septembra, upozorio je ukrajinski predsjednik.

Ograničenja isporuka ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta u Poljsku, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku i Slovačku, koja su uvedena u maju, istječu sljedeći tjedan, 15. septembra.

Ali pet članica EU-a sada se zalaže za produženje zabrane barem do kraja godine, navodeći potrebu zaštite svojih poljoprivrednih industrija.

Predsjednik Ukrajine najavio je svoju namjeru da ide na sud jučer, obraćajući se sudionicima summita Trimoria u Rumunjskoj putem video veze.

“Ukrajina je oštro protiv bilo kakvih daljnjih ograničenja izvoza našeg žita”, istaknuo je Zelenski u obraćanju objavljenom na svojoj web stranici u srijedu.

“Mirno gledamo kako naše žito postaje izvor dobrog prihoda za razne europske zemlje koje prerađuju naše poljoprivredne proizvode i zarađuju na logistici. Poljoprivrednici iz različitih zemalja koriste ukrajinsku hranu za dobrobit svojih farmi. Firme iz različitih zemalja zarađuju na tranzitu. I to je – blagodat za cjelokupno evropsko gospodarstvo. Ali konkretno za ukrajinski segment evropskog gospodarstva nije riječ o zarađivanju novca, već o preživljavanju u uvjetima ruskog terora”, rekao je Zelenski.

“Ali kako da ne prihvatimo mirno kršenje obećanja koja su nam dana, kršenje Sporazuma o pridruživanju, kršenje uvjeta slobodnog tržišta”, dodao je izravno obraćajući se Evropskoj komisiji.

Prema Zelenskom, “politika u Europi proturječi suštini i ignorira zajedničke obveze i zajedničke vrijednosti”, a to se događa “usred brutalne agresije na sve evropsko”. Stoga je Ukrajina kategorički protiv bilo kakvih daljnjih ograničenja izvoza svog žita.

On je zapravo optužio partnere da njihova ograničenja izvoza poljoprivrednih proizvoda čine “Ukrajinu metom u gospodarskom ili političkom smislu”.

“Ako se trebamo boriti za Ukrajinu i temelje naše zajedničke Europe u arbitražama, borit ćemo se u arbitražama, iako to ne želimo. Ako se trebamo boriti na platformama međunarodnih organizacija, borit ćemo se i tamo”, upozorio je, piše Strana.today.

Ipak, Zelenski je izrazio nadu da će Ukrajina i Bruxelles izbjeći pravnu bitku i da će “jedinstvo pobijediti”.