Skip to content

Zelenski kaže da su spremni za protuofenzivu, dok njegov ured tvrdi da nema dovoljno oružja

– Iz Ureda predsjednika Ukrajine stižu proturječni signali vezano uz protuofenzivu.

Danas je Volodimir Zelenski rekao za The Wall Street Journal da je Ukrajina spremna započeti ovaj proces i da neće čekati dodatne isporuke oružja.

Istodobno, zamjenik šefa predsjedničkog ureda Igor Zhovkva rekao je u intervjuu za Times da Kijev nema dovoljno oružja za protuofenzivu, piše Strana.

Prema njegovim riječima, za provođenje protuofenzive Kijevu “treba sve što ima na raspolaganju”: oklopna vozila, tenkovi, topništvo. Međutim, ono što Ukrajina trenutno ima vjerojatno nije dovoljno, smatra Zhovkva.

Rakete protuzračne obrane, uključujući i američke Patriot, također su  potrebne, jer ruski udari stalno iscrpljuju njihovu zalihu.

“Ako želite pokrenuti uspješnu protuofenzivu, potrebno vam je sve što imate na raspolaganju, uključujući topništvo, oklopna vozila i tenkove, tako da ih vjerovatno nemamo dovoljno”, rekao je Zhovkva.

Prema njegovim riječima, Volodimir Zelenski je posjetio toliko zemalja u proteklih mjesec dana zbog potrebe za nabavkom više oružja.

Kako je pisala Strana, Sjedinjene Države su uvjerene da su zadovoljile potrebe Ukrajine za ofenzivom i vrlo su zadovoljni time.

Također, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izvijestio je da je Ukrajina spremna za uspješnu protuofenzivu. Ali saveznici joj ipak moraju pomoći u izgradnji sustava dugoročne sigurnosti.