Skip to content

ZELENSKI MIJENJA DATUM Dana pobjede: Obilježavat ćemo svoje povijesno jedinstvo koje će pobijediti ‘rušizam’


Volodimir Zelenski je obilježio godišnjicu predaje nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu rekavši da će formalizirati Dan sjećanja i pobjede u Ukrajini 8. maja, a 9. maja Ukrajina će obilježavati Dan Europe.

Obraćajući se naciji na brdu iznad Kijeva, Zelenski je rekao da se “staro zlo” vratilo, a ovaj put provodi ga “moderna Rusija” koja teži istom cilju “porobljavanja i uništenja” kao i nacisti – “ali neće uspjeti”, piše Guardian.

Volodimir Zelenski

Dodatno učvršćujući prekid Ukrajine sa sovjetskom prošlošću, Zelenski je rekao da je podnio prijedlog zakona parlamentu kojim se 8. maja službeno proglašava Danom sjećanja i pobjede, dok će 9. maja – kada Rusija obilježava Dan pobjede – postati Dan Europe.

“Vraćamo svojoj državi poštenu povijest bez ideoloških utjecaja. Upravo se 8. maja većina naroda svijeta prisjeća veličine pobjede nad nacistima”, rekao je u videu objavljenom na svojem Telegram kanalu.

“Danas sam potpisao odgovarajući dekret i svake godine od sutra, 9. maja, obilježavat ćemo svoje povijesno jedinstvo – jedinstvo svih Europljana koji su uništili nacizam i koji će pobijediti ‘rušizam'”, rekao je, koristeći riječ koju su Ukrajinci skovali da opiše ono što nazivaju ruskim fašizmom.

“Pamtit ćemo svaku državu i svaki narod koji nam se pridružio u borbi za slobodu. Bit će to zajednički uspjeh, ali siguran sam da će svijet ovaj dan zvati isto – Dan pobjede Ukrajine. Još ne znamo datum naše pobjede, ali znamo da će to biti praznik za cijelu Ukrajinu, za cijelu Europu, za cijeli slobodni svijet. A naša će pobjeda imati simbol – plavo-žutu traku, našu ukrajinsku zastavu. Tako treba biti i bit će”, kazao je, između ostalog, Zelenski.

Za Rusiju je 9. maj jedan od najvažnijih nacionalnih dana – sjećanje na goleme žrtve koje je podnio Sovjetski Savez prije nego što je poražena nacistička Njemačka.

Bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23:01 – 8. maja 1945., što je već 9. maja u Moskvi. Rusi rat 1941.-1945. nazivaju Velikim patriotskim ratom.