Skip to content

Zelenski: ‘Mislim da NATO nije tako jak savez bez Ukrajine’

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski , pozvao je NATO da “pokaže da se ne boji Rusije”. Tijekom intervjua videolinkom s institutom Lowy u Australiji u četvrtak, Zelenski je upitan je li dobio bilo kakav odgovor od NATO-a i koliko brzo očekuje da će savez djelovati na zahtjev, prenosi Guardian.

Rekao je da je njegova ključna poruka bila: “Ne trebate se nikoga bojati.”

Zelenski je rekao da je važno izgraditi “sigurnosna jamstva za cijeli svijet kako nitko ne bi imao ni pomisao postati autokratski, a čak i ako ste autokratski da ne biste smjeli niti pomisliti da možete osvojiti druge teritorije ili druge nacije”.

“Za tako nešto morate biti ujedinjeni. I mislim da bez Ukrajine NATO nije tako jak savez, posebno europski kontinent. Vjerujem da je ovo vrlo važan korak za snagu na istoku Europe . Možemo ponuditi ovu priliku NATO-u. Zahvalni smo na njihovoj podršci NATO-u. Pružamo ovu priliku u vrlo važnom trenutku.”

Zelenski je pozvao svoje NATO partnere da pokažu odlučnost

“Ne samo da Ukrajina mora pokazati svoju snagu Rusiji , već i savez mora pokazati da se ne boji Rusije. To je pitanje za NATO. Ali znam da svi shvaćaju da su sigurnosna jamstva za Ukrajinu nešto što je nužno. I mislim da smo na tom putu. Tim putem ćemo svakako krenuti. Koliko će to biti brzo, nažalost ne ovisi samo o Ukrajini.”

Zelenski je prošlog tjedna objavio da Ukrajina službeno podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u, nakon što je Vladimir Putin rekao da pripaja četiri ukrajinske pokrajine.

Obraćanje Zelenskog Organizaciji američkih država: ‘Potrebna nam je vaša podrška’