Skip to content

ZELENSKI NAJAVIO NOVI ‘Akcijski plan sankcija 2.0’: Ukinuti izravnu opskrbu ruskog plina EU, osim preko Ukrajine

U utorak, 25. aprila, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je novu večernju video poruku. Izvijestio je o novom nacrtu antiruskih sankcija ‘Akcijski plan sankcija 2.0’ , koji je predstavila skupina Yermak – McFaul, protiv sektora nafte i plina te nuklearnog sektora.

Navedeno je da novi plan treba što prije priopćiti svjetskim čelnicima i relevantnim organizacijama koje se bave pitanjem sankcija.

Sažetak predloženih novih mjera:

A. Niža gornja granica cijene nafte – Spustite granicu cijene nafte na 45 USD za barel sirove nafte (bbl) sada, s ciljem od 30 USD/bbl. Trenutačna dogovorena gornja granica cijene nafte je 60 USD/bbl, što je znatno više od graničnog troška proizvodnje barela nafte u Rusiji.

Koalicija mora nametnuti novčane kazne i zabrane zapadnim kupcima i pružateljima usluga koji nisu u dovoljnoj mjeri osigurali pridržavanje ograničenja cijena. Uvesti porez na uvoz ruske nafte i plina u zemlje koalicije pod sankcijama. Predlažemo nametanje uvoznog poreza na cjelokupnu opskrbu ruske nafte i plina zemljama koalicije kao strukturnu mjeru za jačanje gornje granice cijena. Kao dodatna pogodnost, ovaj bi se instrument mogao koristiti za financiranje obnove Ukrajine.

B. Energetski embargo – Ukinuti izravnu opskrbu ruskog plina Europskoj uniji (EU), osim preko Ukrajine. Predlažemo sankcije koje rezultiraju obustavom rada za sve preostale rute plinovoda pod ruskom kontrolom koje trenutno mogu prenositi prirodni plin iz Rusije na europsko tržište, osim svih preostalih tokova usmjerenih preko ukrajinskog plinskog transportnog sustava, koji ima dovoljno tranzita kapacitet.

Ovom mjerom posebno bi se okončala ruska upotreba plinovoda Turski tok za isporuke plina u EU. Nadalje, predlažemo sankcije koje bi zabranile uvoz ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu.

Izgradite rezervni tampon plina u Ukrajini. Pozivamo Europu da izgradi dodatni tampon uskladištenog plina u skladištima plina u zapadnoj Ukrajini kako bi se ojačala sigurnost europske opskrbe plinom sljedeće zime.

Embargo na rusku energiju u istočnoj Aziji. Pozivamo ukrajinske partnere u istočnoj Aziji (npr. Japan, Južna Koreja i Tajvan), koji su značajno smanjili kupnju ruske energije, da slijede primjer Europe i prestanu kupovati rusku energiju.

Uvesti pune sankcije svim ruskim naftnim i plinskim tvrtkama – uključujući Gazprom, Gazpromneft, Rosneft, Surgutneftegaz, Lukoil, Tatneft, Transneft, Sibur, Zarubezhneft i Novatek – s ograničenim izuzećima za transakcije u skladu s ograničenjem cijena nafte i s privremenim izuzećima od europskog embarga. Sankcije Gazprombank. Nametnuti pune sankcije Gazprombank, koja je prethodno bila izuzeta od sankcija radi olakšavanja trgovine energijom. Uvesti puno oporezivanje zapadnih naftnih i plinskih kompanija koje su ostale u Rusiji.

Sankcionirati ruske naftne servisne kompanije (OFS). Predlažemo sankcije podružnicama za usluge naftnih polja glavnih ruskih naftnih kompanija (tj. Rosneft-Burenie, Gazprom Bureniye, Surgutneftegaz) i glavnim nezavisnim ruskim tvrtkama za usluge naftnih polja (tj. Naftagaz, Burintekh, Integra Bureniye) kako bi se ograničio pristup Zapadne tehnologije.

D. Ostale mjere povezane s energijom – Nametnuti sankcije Rosatomu. Pozivamo sve zemlje u koaliciji da sankcioniraju Rosatom. Kao što smo prvi preporučili u dokumentu naše radne skupine #8,1, predlažemo paket mjera upozorenja, uključujući zabranu ruskog urana, kao i osobne sankcije za rukovodstvo Rosatoma i dužnosnike Rosatoma koji su aktivni u Ukrajini. Te radnje treba kombinirati s vjerodostojnom predanošću daljnjim sankcijama ako Rusija izazove nuklearni incident u Ukrajini, uključujući pune sankcije Rosatomu i svim njegovim podružnicama, s ciljanim izuzećem za subjekt koji će voditi uredan pregled postojećih ugovora.

Donijeti ograničenja za izvoz energetski intenzivnih proizvoda. Pozivamo na veće carine na odabrani energetski intenzivan ruski izvoz i proširenje gornje granice cijena kako bi se cijena petrokemijskih proizvoda i dušikovih gnojiva koja se prodaju koalicijskim zemljama pod sankcijama zadržala na razini koja je u skladu s gornjom cjenovnom granicom sirove nafte.

Trenutni režim sankcija i za izvoz i za uvoz mogao bi se ojačati: (1) proširenjem opsega sankcija i smanjenjem broja izvoza i uvoza Rusije koji još uvijek nisu sankcionirani, i (2) uklanjanjem rupa u zakonu i jačanjem provedbe trenutne sankcije. Preporučujemo proširenje djelomičnog embarga i uvođenje novih zabrana, navodi se, između ostalog, na službenoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Također predlažu uvođenje zabrana na dijamante, zlato, različitu robu i potpunog embarga na metale, sve proizvode od željeza i čelika bez izuzeća, ali uz duga prijelazna razdoblja.