Skip to content

Zelenski: Ne razumijem logiku odluke afričkih čelnika da posjete Rusiju nakon razgovora u Kijevu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ne razumije logiku iza odluke afričkih čelnika da posjete Rusiju nakon razgovora u Kijevu.

Zelenski je to rekao na konferenciji za novinare s afričkim kolegama.

“Ovo je njihova odluka. Koliko je to logično, stvarno ne razumijem”, rekao je predsjednik Ukrajine.

Podsjetimo, sutra, 17. juna, afrička delegacija odlazi u Sankt Peterburg na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ranije su afrički čelnici pozvali Zelenskog da prekine rat pregovorima.

Zelenski je tokom posjete lidera afričkih zemalja rekao da Putin ili ne kontroliše svoju vojsku ili je neadekvatan.

“Predsjednik Ruske Federacije ne kontroliše svoju vojsku, svoje plaćenike, uključujući Vagnerovce, jer oni ispaljuju rakete na lidere drugih država, koji su nakon nas odlučili da odu u zemlju koja je danas na njih izvela raketni napad. Ili ova osoba ne kontroliše, ili je neadekvatna. I imam mnogo pitanja kakav dijalog može biti sa ovom osobom”, rekao je Zelenski.

Istovremeno, predstavnici Južne Afrike su izjavili da nisu vidjeli ni čuli eksplozije i da zračni napad nije ometao njihovu posjetu.

Sekretar za štampu predsjednika Južne Afrike Vincent Magvenia ponovio je svoju izjavu da nije vidio niti čuo eksplozije u Kijevu.

Prema njegovim riječima, od trenutka dolaska delegacija je posjetila Buču i vratila se, ali nije čula niti vidjela eksplozije. Takođe, prema njegovim riječima, nisu čuli signale za vazdušni napad.

Istovremeno, Magvenya je rekao da se on nije išao u sklonište za bombe, već je tamo odveden predsjednik Južne Afrike.

Sam južnoafrički predsjednik Ramaphosa, tokom konferencije za novinare nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, potvrdio je izvješća o raketnim napadima i izrazio zabrinutost da takve stvari ometaju mirovne napore.