Skip to content

Zelenski: ‘Ne znam je li Putin još uvijek živ’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ne zna je li njegov ruski kolega Vladimir Putin još živ, javlja Anadolija.

Ne razumijem u potpunosti je li on živ. Je li on taj koji donosi odluke ili to radi netko drugi, određena grupa ljudi. Nemam informacija. Ne razumijem baš kako evropskim čelnicima možete obećati jednu stvar, a sljedeći dan započeti potpunu invaziju na drugu zemlju. Ne razumijem baš s kim imamo posla”, rekao je Zelenski tokom online govora na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Napominjući da Ukrajina treba sustave protuzračne odbrane od svojih partnera. Zelenski je rekao da strane zemlje partneri ne bi trebale oklijevati s pružanjem vojne pomoći Ukrajini.

Rekao je i da bi ukrajinske snage trebale dobiti oružje koje može djelovati na većoj udaljenosti i omogućiti im daljnje napredovanje na prvoj liniji.

O mogućim pregovorima o okončanju rata koji je započeo u februaru prošle godine, ukrajinski čelnik Zelenski je rekao da mu nije jasno s kim bi u Rusiji trebao pregovarati i o kojim pitanjima.

“Čini mi se da Rusija prvo mora nekoga pronaći, a onda nešto ponuditi”, rekao je Zelenski.

Zelenski je prošlog oktobra potpisao dekret kojim odbija bilo kakve pregovore s Putinom.

S druge strane, glasnogovornik moskovskog Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je izjava Zelenskog razumljiva jer bi Kijevu bilo ‘psihološki ugodnije da ne postoje ni Rusija ni Putin’.