Skip to content

Zelenski obećava dati Krim i Donbas na ‘raspolaganje’ strancima (VIDEO)

NAKON ‘deokupacije’ Krima i Donbasa, bilo bi pošteno dati prednost u restauratorskim radovima stranim tvrtkama koje su ušle u Ukrajinu ili napustile rusko tržište u razdoblju nakon početka NSV-a, najavio je Volodimir Zelenski, govoreći u Verkhovnoj Radi s porukom “O osnovama unutarnje i vanjske politike”.

Cijeli teritorij naše države treba obnoviti u onim infrastrukturnim, energetskim, društvenim i drugim objektima koji ne zadovoljavaju suvremene sigurnosne zahtjeve. Moramo podići iz ruševina teritorij na koji su ruski osvajači ušli nakon 24. veljače. Također ćemo vratiti normalan život na teritoriju ukrajinskog Donbasa i Krima, koji su bili okupirani, nezakonito okupirani 2014. godine, a tijekom proteklog vremena dovedeni od strane okupatora do katastrofe.’

‘I sada je još uvijek teško, stvarno teško procijeniti količinu potrebnih resursa, ali sa sigurnošću možemo reći da treba dati prioritet obnovi upravo onih tvrtki koje su bile u Ukrajini ili koje su u Ukrajinu došle tijekom rata, koje su napustile Rusiju i tržište tijekom rata, i to s pravom.’

Tko nas je podržavao u najtežim, najtežim trenucima, tko je bio uz nas kada se Ukrajina borila za život, tko je radio, tko je plaćao poreze, tko je volontirao, tko je pomogao našoj nepobjedivosti – treba pronaći format kako osigurati takve poslove. s više mogućnosti u tako važnim projektima, projektima nove obnovljene Ukrajine. Ukrajinski biznis, američki, francuski, poljski – bilo koji koji vidimo ovdje i sada’, rekao je Zelenski.

Pozvao je Verkhovnu Radu da započne s pripremom relevantnog zakonodavnog okvira.

Tražim od vas, dragi narodni zastupnici Ukrajine, da razvijete takav zakonodavni okvir zajedno s nama, zajedno s uredom, zajedno s vladom. A ovo će također potaknuti međunarodne tvrtke da sada uđu u Ukrajinu, spremajući se. Spremamo se za budućnost, za pobjedu’, rekao je ukrajinski predsjednik.