Skip to content

Zelenski očekuje da će za dvije godine ući u EU, a nakon završetka rata u NATO

Volodimir Zelenski susreo se s top menadžmentom najveće svjetske investicijske banke JP Morgan i putem videolinka sudjelovao na jednom od najvećih godišnjih investicijskih samita u organizaciji JP Morgana, među sudionicima 200 najvećih korporacija, investitora i financijskih kompanija.

“Savršeno dobro razumijem da poslovanje, ulaganje ne može biti od koristi samo jednoj strani. Želimo da ulažete u Ukrajinu i zaradite novac“, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da očekuje da će Ukrajina za dvije godine ući u EU, a nakon završetka rata u NATO.

Sve smo učinili što su tražili od nas, pokazali smo da idemo naprijed, i naš tim, svi mi, smo dobili status kandidata. Danas postoje neki pesimisti među svjetskim čelnicima koji vjeruju da Ukrajini treba 10 godina da postane članica EU. Ponekad se čak boje nas, našeg duha, naše energije. Dakle, vidimo da možemo biti u EU za dvije godine. I potrebna su nam sigurnosna jamstva. Mi imamo plan šta je najbolje”, rekao je Zelenski.

Izjavio je da bi članstvo Ukrajine u NATO- u bilo najbolje jamstvo

Vjerujemo da ćemo biti u NATO-u prije nego što svi čelnici odluče da je naš paket o sigurnosnim jamstvima ispravan. Budući da sporo donose odluke, to je birokracija. I vjerujem da ćemo nakon pobjede biti u NATO-u”, rekao je Zelenski.

Tijekom sastanka, Zelenski i predstavnici JP Morgana razgovarali su o tome kako takve moćne financijske strukture mogu pomoći Ukrajini, kao i o koracima usmjerenim na dugoročni rast nakon rata.

Strane su razgovarale o stvaranju platforme za privlačenje privatnog kapitala u obnovu Ukrajine i obećavajućim područjima za provedbu velikih investicijskih projekata u Ukrajini. Konkretno, radilo se o sektorima “zelene” energije, IT-a i poljoprivrednih tehnologija.

Glavni izvršni direktor JPMorgan Chasea, James Dimon, rekao je da: “Svi resursi JPMorgan Chasea dostupni su Ukrajini dok utire svoj postkonfliktni put rasta.”