Skip to content

Zelenski podnio prijedlog zakona o proslavi Božića 25. decembra

Danas, 28. juna, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski podnio je Vrhovnoj Radi prijedlog zakona o proslavi Božića u Ukrajini prema zapadnom obredu – 25. decembra, a ne 7. januara.

Odgovarajući unos pojavio se na karti stranice Vrhovne Rade Ukrajine, javlja Strana.ua.

Predlaže se i odgoda Dana branitelja domovine – s 14. oktobra na 1. oktobar, te Dana državnosti Ukrajine – sa 28. jula na 15. juli.

Zelenski je također podnio prijedlog zakona Radi kojim se službeno definira status engleskog jezika kao jednog od jezika međunarodne komunikacije u Ukrajini.

Od njih će se tražiti da posjeduju:

– državni službenici kategorije “A”, “B” i “C”;
– pročelnici lokalnih državnih uprava i njihovi zamjenici;
– vojni službenici koji služe vojnu službu po ugovoru;
– srednji i viši policijski službenici Državne policije;
– voditelji drugih agencija za provedbu zakona, službi civilne zaštite;
– tužitelji;
– zaposlenici poreznih i carinskih tijela;
– čelnici subjekata javnog sektora gospodarstva.

Osim toga, engleski će se u Ukrajini učiti već u vrtiću.

Za stjecanje magisterija bit će potrebno položiti prijemni ispit iz engleskog (sada je po zakonu dovoljan bilo koji strani jezik).

Na televiziji obujam emitiranja na engleskom jeziku neće ovisiti o ukupnim tjednim kvotama emitiranja.

Važne promjene utjecat će na graničnu kontrolu. Ako sadašnje zakonodavstvo propisuje da je dopušteno davati objašnjenja državnoj graničnoj službi na ukrajinskom ili ruskom jeziku, a u slučaju korištenja drugih jezika granična služba mora osigurati prevoditelja, tada će u novom projektu biti osiguran tumač za osobe koje ne govore ukrajinski ili engleski.

Također, nestat će dopuštenost korištenja ruskog jezika za osobe koje žele biti priznate kao izbjeglice u Ukrajini ili kojima je potrebna zaštita.

Ako se takve osobe prijave na ukrajinskom ili engleskom jeziku, bit će uzete u obzir. U ostalim slučajevima, tijelo koje provodi migracijsku politiku ponudit će tumača ili će podnositelji zahtjeva moći koristiti prevoditelja o vlastitom trošku.

Engleski će se također koristiti kao jezik međunarodne komunikacije u vojsci, Nacionalnoj gardi i drugim strukturama koje su odgovorne za odbranu Ukrajine.